Любо (rubara) за бъдещето на e-sports в България

Oт любителските игри с баща си, до основаването на Strategy in Rush - до къде стига амбицията на геймъра да развива електронните спортове у нас

Днес ще те срещнем с Любо, по-известен като rubara в гейминг средите. Той ще ти разкаже за целия си път в този спорт – от любителските игри с баща си, до основаването на Strategy in Rush, както и амбицията му да развива и популяризира електронните спортове у нас. Надяваме се, че и на теб ще ти е интересно да прочетеш какво се случва с него и електронните спортове като цяло.

  1. Здрасти, Любо, разкажи ни как започна с гейминга.

От малък съм запален по технологиите. Първо се започна с телевизионните игри (конзоли) още като бях на 4, след това започнаха да навлизат компютрите, мобилните телефони и просто всичко беше като един нов свят. На 6 се сдобих с първия си компютър IBM (на разпродажба от една фалирала банка) и бях The cool kid в квартала. Като цяло с гейминга ме запозна баща ми, с него играехме „танковете“, Супер Марио и останалите топ игри за онова време. Като срещнех трудност с някое ниво – „татеееее“ и хоп, нивото е минато. В един момент ролите се обърнаха, защото аз ставах все по-добър и по-добър. С течение на времето игрите се измениха, започнаха да излизат вече по-популярни заглавия като Half-life, Counter-Strike, Warcraft, StarCraft, Diablo и …. безброй часове с приятели в компютърните зали. 

  • Защо Dota?

Запознахме се 2006 година и беше любов от пръв поглед. Толкова много герои, предмети, различни възможности за изиграване и просто бях УАУ. През 2008 година ми бе дадена възможност да се присъединя към BG IHL (българската инхаус лига) и там се запознах с много ентусиазирани хора. Това беше и последния сезон на лигата, защото тогавашния собственик и администратор – Андро Веселинов „UtherX“ – чичи Андро, пое по друг път и нямаше време да се занимава повече с това. До този момент толкова много бях впечатлен от видяното, че не исках това нещо да умира. Свързах се с него, той ми предаде всичко което имаше и станах новия собственик на Инхаус лигата. Смея да твърдя, че нещата са на доста високо ниво, защото сега можем да включим и стрийма с кастовете на професионални мачове. Миналата година организирахме 2vs2 MinD_ContRoL challenge с 10 000 лева награден фонд, който е и най-големия в България до момента. На финалната права сме по организацията на Strategy in Rush – The glory challenge и надявам се да има и още, и още…. Да, наистина коства ми доста от личното време, изисква жертви, липса на сън, но всичко си заслужава като срещаш подкрепата и уважението от страна на хората, за които го правиш. 

  • Как виждаш развитието на e-sports в световен мащаб? Това стана цяла индустрия.

В световен план нещата се развиват страшно много. Все повече световноизвестни компании от различни сфери се включват като спонсори на отбори, или на отделни геймъри. С всяка изминала година гейминг събитията стават все по-зрелищни, миналата година наградния фонд за Dota 2 The International беше над 40 милиона! Докато преди години, гейминга беше просто развлечение, сега е професия и дори в някои страни е признат за официален спорт.

  • А в България?

Болната ми тема… тук нещата са доста различни. В нашата страна, да играеш игри е загуба на време, по телевизията дори има репортажи как „да си геймър е болест“ и т.н. Докато в другите държави се дават луди пари за ивенти, спонсорират се отбори и гейминга се развива, то при нас нещата едва започват да прохождат. Моето мнение е, че за да имаме успешно развит гейминг, трябва да измине поне още едно поколение. Оптимист съм и смятам, че можем да се развием и ние в тази посока. Да, трудно ще е, но е възможно. Все повече хора искат да се занимават с това, големи компании, като sesame.bg, имат желание да инвестират в нашия спорт. А какво е спорт без залози😊Разговарял съм с наши про играчи, които са били на бууткамп в други страни, давам пример със съседна Сърбия и цитирам „Хората като те видят идват и се снимат с теб, радват ти се“, а при нас е – „тоя цъка игрички, няма живот, така ще си умре пред компютъра“ и т.н. Румънците имат един от най-големите ивенти – Dreamhack. Сами можете да си направите изводите. В крайна сметка смятам, че можем да се развием и ние в тази насока, да, трудно с много усилия, но е възможно! Все повече хора искат и започват да се занимават с гейминг, големи компании включително и sesame.bg спомагат за това, какво е един спорт без залози 😉

  • Как се роди идеята за Strategy in Rush?


Преди доста години, именно с лигите и турнирите, исках да изградя комюнити, което да е единно, да си помага взаимно и да върви нагоре. Всичко около самия проект е свързано с Дота и смятам, че ако успея да реализирам всичко, което съм си наумил – ще имаме един невероятен продукт. Част от целите на проекта са да имаме собствен уебсайт, новини от световната сцена на български език, турнирна платформа, инхаус лига за соло играчите, да вдигнем нивото на кастовете, ивенти с ЛАН финали и може би за много хора най-невъзможното – българско първенство както при футбола. И защо да не включим и спортните залози на нашите мачове в това число? Кои са Strategy in Rush? Абсолютно всички! Аз, ко-кастърите, които за сега само чувате на стрийма, всеки един, които е помогнал с каквото и да е за развитието на идеята, и най-важното – абсолютно всеки един зрител, защото винаги съм го твърдял и ще продължавам да го твърдя – без подкрепата на тези хора, за какво и за кого го правим? Обединим ли се всички и имаме ли обща цел, то нещата ще се случат рано или късно!