„Лимонадения“ гол, донесъл титлата в Пловдив

 

В събота от 20:00 ч. Левски посреща Ботев Пловдив в мач от футболното първенство. „Сините“ в повечето случаи успяват да вземат своето в София, но гостуванията им в Града под тепетата дълги години са истински кошмар. Неслучайно в периода от 1971 до 1981 г. Ботев (тогава под името Тракия) не записва нито една загуба при домакинствата си срещу столичани. Едно равенство 1:1 от 16 април 1967 г. обаче помага на „канарчетата“ изненадващо да спечелят титлата, а в родния фолклор се появява легендата за „Лимонадения“ гол.

Валяка, Чико и Тумби

Преди началото на сезон 1966-67 никой не слага Ботев в сметките – основни претенденти за отличието са шампионът ЦСКА, носителят на Купата на съветската армия Славия (същия сезон двата отбора достигат полуфинал съответно в КЕШ и КНК), както и Левски с Георги Аспарухов. „Канарчетата“ завършват на 10-о място през 1965-66 и след 13 години начело треньорът Георги Генов – Джоката освобождава своя пост. Той е заменен от Васил Спасов – Валяка – бивш нападател на Левски, който за последно е бил начело на Академик София преди 7 години. Макар основни фигури в състава да са Динко Дерменджиев – Чико и Георги Попов – Тумби, водещ реализатор е личност, която незаслужено остава в сянката на именитите си съотборници – Добрин Ненов. По това време Ботев е прикачен към Комбината за цветни метали и официалното му име е Ботев-КЦМ. Сезонът започва колебливо и едва в 7-ия кръг пловдивчани показват, че ще играят важна роля – те надвиват Левски с 2:1 в София след дубъл на Тумби. В началото на шампионата обаче истинския хит е Локомотив София на Никола Котков и Спиро Дебърски, който разбива ЦСКА с 5:1. За пръв път Ботев се озовава на върха в началото на март след победа над Миньор с 1:0, а успехът с 3:1 като гост на ЦСКА само затвърждава, че „канарчетата“ имат сериозни намерения.

Драмата на „9 септември“

За домакинството си на Левски пловдивчани излизат без героя на първата среща между двата тима Георги Попов, но близо 45 000 души са изпълнили стадион „9 септември“ в очакване на победа. Срещата не тръгва по най-добрия начин за тях и още в 6-ата минута те изостават в резултата след отлична комбинация между Христо Илиев – Патрата и Георги Аспарухов (по ирония на съдбата двамата са бивши играчи именно на Ботев). С течение на срещата „сините“ започват да играят по-дефанзивно, за което говори смяната на Гунди с Иван Вутов 12 минути преди края. В последната минута пред вратата на гостите е изпълнен ъглов удар, а при последвалото меле капитана Райко Стойнов праща топката в мрежата. Първоначално съдията Атанас Ставрев отменя гола след сигнал на своя помощник Александър Щерев, но в този момент към терена политат лимонадени бутилки. Това кара арбитъра да промени своето решение и така срещата завършва 1:1. В резултат на ексцесиите Ботев играе следващите си две домакинства в Пазарджик, но това не може да спре полета на „канарчетата“ към титлата. Играчите на Васил Спасов са само на точка пред Славия и две пред Левски, а разликата между първия и последния е едва 17 точки – достатъчно доказателство за конкуретноспособността на тогавашните отбори. Случката на стадион „9 септември“ обаче кара властите да забранят продажбата на лимонадени бутилки на мачове, а дизайна на самите бутилки с топче впоследствие бива сменен с този, който познаваме днес.

Всичко коефициенти за Левски-Ботев може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов