Левски, ПАОК и тяхната История българогръцка

Левски и ПАОК днес за първи път в историята си ще се изправят един срещу друг в европейските клубни турнири. И двата отбора обаче имат опит срещу съперници от Гърция и България, като зад някои от мачовете стоят любопитни истории.

Нивалиновата афера и фиаското на остров Крит

В периода от 1961 до 1994 г., с прекъсване от една година в края на 80-те, се провежда турнира за Балканската клубна купа, стартирал като надпревара на вицешампионите на страните от полуострова. Още в дебютното си участие Левски попада в една група с АЕК, като гостуването в Атина на 17 май 1961 г. остава в историята с т.нар. Нивалинова афера. Известният привърженик на „сините“ Петър Петров (наричан още Пешо Кучето) съобщава на играчите, че в Гърция усилено се търси нивалин – лекарство, извличано от цветовете и листата на блатното кокиче. Част от играчите купуват дузина ампули с българското лекарство от софийските аптеки и ги крият в багажа си. При проверка на границата обаче митничарите намират торба, пълна с тях, за която никой не признава, че е негова. По решение на придружителя от Държавна сигурност Караджов на границата остават вратарят Иван Дервентски и защитникът Благой Филипов. На връщане от Атина автобусът е спрян още на Княжево и играчите са отведени в Дирекция на милицията на Лъвов мост. При разпитите Иван Вуцов и Димитър Йорданов признават, че са изнесли нелегално съответно 150 и 100 долара, взети от домакина на отбора. За това си действие бъдещият национал Вуцов прекарва 21 дни в затвора, а Йорданов е пуснат. За случая в тогавашните вестници няма нито ред, но слуховете за него стават известни на цяла София, поради което „Левски“ на шега е прекръстен на отбор „Кокиче“.

През 1963 г. „сините“ достигат финал в надпреварата и срещат Олимпиакос. Гърците печелят домакинството си с попадение на Йоргос Сидерис, а Димитър Йорданов – Кукуша носи успеха на Левски в София. Налага се изиграването на трети мач в Истанбул, който Олимпиакос печели с гол на Димитрис Стефанакос 3 минути преди края. „Сините“ взимат реванш, когато двата тима се срещат в турнира за Купата на УЕФА през 1978 г. Въпреки че попадението на Тодор Барзов в Атина бива заличено и съперникът печели с 2:1, на реванша българите надвиват опонента си с 3:1 след продължения в двубой, в който „червено-белите“ остават с двама души по-малко. През 1987 г. още в първия кръг на КНК обаче тимът на Васил Методиев претърпява срамно елиминиране от ОФИ Крит. Успехът с 1:0 в София, дошъл след гол на Наско Сираков от дузпа, заблуждава „сините“, че ги очаква лесен ответен мач в Ираклион. Вместо това те са надвити с 1:3 и отпадат от надпреварата.

За една прахосмукачка повече

През 1983 г. ПАОК за първи и единствен път се изправя срещу българи в евротурнирите. Съперник на „черно-белите“ в Купата на УЕФА е Локомотив Пловдив. Първият мач се играе на 14 септември на стадион „9 септември“, а гостите излизат с нетрадиционните червени екипи. Въпреки че според треньора им Пал Чернай представянето им е било ужасно, гърците си тръгват с победа 2:1. Гостуващите 2000 фенове ликуват при головете на Христос Димопулос и Василиос Георгопулос, а Аян Садъков оформя крайния резултат от дузпа. За резултата допринася и факта, че още в 24-ата минута домакините остават с човек по-малко, след като Христо Сотиров е изгонен за спречкване с Янис Псарас. В реванша Локо повежда с попадение на Едуард Ераносян, но ПАОК обръща резултата до крайното 3:1. Любопитно свидетелство за  мача прави генералния консул в Солун Илия Петров в доклад до Министерство на външните работи. Там той посочва, че „състезателят Любомир Бурнарски незаконно е извършил продажба на прахосмукачка на гръцки гражданин“. О времена, о нрави.

 

Автор: Теодор Борисов