Квалификационните битки на Италия и Англия

 

Тази вечер Италия посреща Англия на стадион „Диего Армандо Марадона“ в най-интересната среща от квалификациите за Евро 2024. По ирония на съдбата това се случва в деня, в който църквата чества паметта на родения в Неапол Св. великомъченик Никон. Не е нужно да търсим знаци от небето за да видим защо Скуадра адзура има психологическо предимство – тимът на Роберто Манчини триумфира срещу Трите лъва на финала на Евро 2020 насред „Уембли“, а в последвалите мачове за Лигата на нациите регистрира победа и равен. Всъщност последният пълен успех на албионци над този съперник е в контрола през 2012 г., а за да открием тази в официален мач трябва да се върнем почти половин век назад. Досега само два пъти съперниците са се оказвали в една квалификационна група, като във всеки от случаите говорим за пресявка за световно първенство. Ето какъв е досегашния баланс.

Пирова победа за Трите лъва

В квалификациите за Мондиал’78 Италия и Англия се озовават в една група с Финландия и Люксембург и е повече от ясно, че съдбата на единствената квота ще бъде решен в директните двубои. Те са предшествани от среща на двата отбора в надпревара по повод 200-годишнината от създаването на САЩ. Там тимът на Дон Реви печели с 3:2 и това сякаш дава увереност на албионци, че те ще се окажат крайни победители. Двубоят на „Олимпико“ в Рим на 17 ноември 1976 г. обаче показва различна картина. В 36-ата минута домакините получават правото да изпълнян свободен удар, при който Франко Каузио чуква топката и мощния удар на Джанкарло Антониони не оставя шансове на Рей Клемънс. Доминацията на тима на Енцо Беардзот е факт през целия мач, но втория гол пада едва в 77-ата минута, след като центриране на Ромео Бенети е засечено с глава от Роберто Бетега. В ответния мач мениджър на Англия вече е Рон Гринууд, като разликата в представянето на Трите лъва е осезаема. Още в 11-ата минута Кевин Кигън открива резултата, засичайки центриране отдясно на Тревор Брукинг. 9 минути преди края ролите ще се разменят и играчът на Уест Хем ще се разпише след пас на звездата на Хамбургер. В крайното класиране Англия и Италия завършват с равен брой точки, но Скуадра адзура има 3 попадения по-добра голова разлика и заминава за Аржентина.

Успех на „Уембли“ не стига

Полша, Грузия и Молдова са останалите отбори в Група 2 на квалификациите за Мондиал’98. На 12 февруари 1997 г. съперниците се срещат на „Уембли“ и гостите съумяват да спечелят, след като в 19-ата минута Алесандро Костакурта дава отличен извеждащ пас на играещия във Висшата лига Джанфранко Дзола, за когото е детска игра. Далеч по-трудни се оказват гостуванията в Хожув и Тбилиси, където италианците не успяват да отбележат попадение. Това в комбинация с безпогрешната серия на албионци означава, че срещата на 11 октомври 1997 г. на „Олимпико“ ще бъде директен сблъсък за първото място, в което домакините ги устройва само победа. Играчите на Чезаре Малдини, сред които е неговия син и капитан на отбора Паоло обаче така и не намират път към вратата на Дейвид Сиймън. Нещо повече – в 77-ата минута Анджело ди Ливио е отстранен от игра от съдията Марио ван дер Енде и тимът на Глен Ходъл в крайна сметка печели първото място в групата. Италия все пак се класира на Мондиала през бараж с Русия и продължава по-напред в турнира от англичаните.

Всички коефициенти за Италия-Англия може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов