Късните драми в Англия и Италия

Футболният сезон е в своя край, а през този уикенд английската Висша лига и италианската Серия А ще определят своите шампиони с фотофиниш. Историята ни дава достатъчно примери, в които сюжета на завършека на тези първенства сякаш е излязал от перото на Шекспир или е филмиран от Хичкок. Ето и най-интересните от тях.

Пороя на „Ренато Кури“

През 2000 г. основни претенденти за скудетото са Ювентус и Лацио. „Орлите“ вече са изпуснали титлата за сметка на Милан в предишния сезон, а 8 кръга преди края преднината на Старата госпожа е 9 точки. Тя е стопена до 2, но Юве държи съдбата в собствените си ръце при гостуването на Перуджа. На полувремето резултатът е 0:0, но по време на почивката над „Ренато Кури“ се изсипва истински порой. Съдията Пиерлуиджи Колина отлага началото на втората част с 1 час, а когато двубоя се подновява, домакините вече имат психологическо предимство и бележат в 49-ата минута чрез Алесандро Калори. Малко по-късно Джанлука Дзамброта е изгонен и това оформя падението на Юве. В същото време Лацио без проблеми надвива Реджина с 3:0 на „Олимпико“ и триумфира с второ скудето в клубната история.

Мъката на Роналдо

Отново Ювентус е в центъра на събитията през 2002 г., но този път нещата се развиват позитивно за „бианконерите“. Кръг преди края водач в класирането е Интер, който има преднина от точка пред гранда от Торино, но има тежко гостуване на Лацио. Ювентус свършва своята част от работата и надвива Удинезе с 2:0, докато събитията на „Олимпико“ се развиват със смайваща бързина. Кристиян Виери открива за „нерадзурите“, но Карел Поборски изравнява. Луиджи Ди Биаджо отново извежда гостите напред, а отново Поборски носи равенството на „орлите“ преди почивката. След паузата тимът на Ектор Купер се пречупва и с попадения на бившия играч на миланския град Диего Симеоне и настоящия треньор на тима Симоне Индзаги Лацио стига до крайното 4:2, което коронясва Ювентус. Светът обаче е завладян от мъката на Феномена Роналдо, но само месец по-късно той ще постигне своя реванш, печелейки световната титла.

Магическият гол на Агуеро

Преди няколко дни пред стадион „Етихад“ в Манчестър бе открита статуя на Серхио Агуеро, която възпроизвежда шампионския гол на аржентинеца през 2012 г. Големият фаворит за отличието преди началото на сезона е Манчестър Юнайтед, но след победен гол на Венсан Компани в градското дерби на 30 април, „гражданите“ се изравняват по точки със своя съперник. В последния кръг „червените дяволи“ печелят с 1:0 визитата на Съндърланд и чакат добри новини от „Етихад“. Там заплашения от изпадане КПР прави чудеса от храброст и обръща Сити от 0:1 до 2:1 след попадения на Джибрил Сисе и Джейми Макай. Всичко това се случва при положение, че от 55-ата минута тимът на Марк Хюз играе в намален състав след изгонването на Джоуи Бартън. Мениджърът на домакините Роберто Манчини се решава на отчаят ход и вкарва в игра Един Джеко и Марио Балотели. Двамата се оказват главни действащи лица в спиращото дъха продължение. Нападателят от Босна и Херцеговина засича с глава центриране от ъглов удар на Давид Силва за 2:2, а в 93-та минута и 20-та секунда Марио Балотели продължава топката към Агуеро, който с мощен удар в близкия ъгъл на Пади Кени носи успеха на тима си. Така в крайното класиране Сити и Юнайтед завършват с равен брой точки, но „гражданите“ са с по-добра голова разлика (+64 срещу +56), което им носи отличието.

Ситуацията във Висшата лига и Серия А преди последния кръг е ясна. Манчестър Сити има точка преднина пред Ливърпул и домакинства на Астън Вила, воден от клубната легенда на мърсисайдци Стивън Джерард, докато тимът на Юрген Клоп трябва да спечели срещу Уулвърхемптън на „Анфийлд“ и да се надява на добра развръзка. В Италия Милан е гост на Сасуоло с 2 точки преднина и дори равенство ще му е достатъчно за 19-то скудето. Действащият шампион Интер е домакин на нямащия за какво да играе Сампдория и „нерадзурите“ също зависят от събитията, които ще се случат на „Мапеи“.  Всички коефициенти за последните кръгове в европейските първенства може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов