Куриозите на Копа Либертадорес

Копа Либертадорес навлезе в заключителната си фаза и в ранните часове на петъчния ден Естудиантес и Форталеса ще определят последния четвъртфиналист. Най-престижният турнир в Южна Америка има богата история и е пълен с куриози, които ни показват, че изненадващото елиминиране на аржентинските грандове Бока Хуниорс и Ривър Плейт на осминафиналите в тазгодишната надпревара далеч не е най-странното нещо, което може да се случи.

Фестивал на дузпите

Изпълнението на дузпи винаги е крайно изнервящо за феновете на замесените отбори, а какво да кажем, ако те не могат да излъчат победител след 26 удара?! През 1992 г. Америка Кали и Нюелс Олд Бойс така и не са в състояние да определят кой ще стигне до финала в надпреварата. След 1:1 у дома, аржентинците повеждат на стадион „Паскуал Гереро“ в Кали с гол на Маурисио Почетино, но минута преди края на редовното време Хорхе да Силва изравнява от дузпа. При 11-метровите удари и двата тима бележат първите си 6 удара, след което следват по 2 пропуска, а сред грешниците са споменатия Почетино и бранителя Хорхе Бермудес. Дузпи си бият дори и вратарите преди резервата Орландо Матурана да пропусне за Америка и Нюелс да спечели с 11:10. През 2013 г. историята се повтаря дословно на четвъртфинала, като този път жертва на „прокажените“ е Бока Хуниорс. Макси Родригес бележи победната дузпа за Нюелс, а грешник за „генуезците“ е играч, появил се от резервната скамейка – Хуан Мануел Мартинес.

Победени, без да бъдат бити

За турнир като Копа Либертадорес, в който има почти непрекъснато текучество на шампиони, е истинско постижение да запишеш серия от 17 поредни мача без загуба. Именно това прави перуанският Спортинг Кристал в периода 1962-69. Тимът регистрира 8 победи и 9 равни, но в генерален план те не му помагат с нищо, тъй като през 1968 г. той отпада в груповата фаза. Интересно е, че през 1997 г. тимът достига до финал, който губи от Крузейро, но преди това заличава пасив от гостуване в първия мач на четвъртфиналите и полуфинала.

Най-слабият шампион

Трудно може да се каже, че даден отбор е слаб, след като е спечелил трофея, но случая с Насионал от 1988 г. минава за сюрреалистичен. Тимът се класира за Копа Либертадорес без да е шампион на своята страна (титлите печелят Дефенсор и Уондърърс) и завършва втори в своята група след Америка Кали. Именно там той претърпява срамно поражение с 1:6 от колумбийския Милионариос – най-голямото на бъдещ шампион в историята на турнира. На осминафинала уругвайците се справят с непобедения Универсидад Католика, след като го елиминират благодарение на правилото за гол на чужд терен. Според странния тогава регламент на четвъртфинала, в който участват 6 отбора, се включва и шампиона Пенярол, а освен тримата победители за следващата фаза се класира загубилият отбор с най-добри показатели. Така на четвъртфиналите Насионал елиминира Нюълс Олд Бойс, но двата отбора отново се засичат на финала, където уругвайците отново печелят с общ резултат 3:1. Куриозното е, че техен съперник в спора за Междуконтиненталната купа е носителя на КЕШ ПСВ Айндховен, който записва 5 последователни равенства от четвърфинала до финала, елиминирайки съперниците си с гол на чужд терен и печелейки срещу Бенфика с изпълнение на дузпи.   

Автор: Теодор Борисов