Колоездачна палитра

Утре стартира 109-ото издание на колоездачната обиколка на Франция, или иначе казано Тур дьо Франс. Тазгодишната надпревара ще бъде историческа, тъй като за първи път ще има отделно състезание за дамите. Традицията обаче няма да има промени по отношение на победителя, който отново ще бъде носител на жълтата фланелка. Ако сте се чудили защо тя има този цвят и какво означават другите разцветки в Тура, то следващите редове ще ви бъдат интересни.

Жълтата фланелка

За първи път влиза в употреба в 11-тия етап на надпреварата през 1919 г., когато Йожен Кристоф печели отсечката от Гренобъл до Женева. Версиите за избора на цвета са няколко. Едните смятат, че това е идея на журналисти, отразяващи надпреварата, докато други приписват това на сътрудника на състезанието Алфонс Боже. Според втората версия той избира жълтото, тъй като като такива фланелки носили сътрудниците при организацията на първите състезания. Най-правдоподобно изглежда създателят на Тур дьо Франс Анри Дегранж сам да е наложил тази традиция, правейки асоциация с цвета на хартията, която излиза неговия вестник „Ауто“. В някои исторически хроники се отбелязва, че всъщност първи носител на жълтата фланелка е белгиецът Филип Тис още през 1913 г., но това не попречи в Гренобъл да открият паметник на мястото, където според тях се е родила идеята за жълтата фланелка. До този момент рекордът за най-много последователни дни като нейн носител е на Еди Меркс (96).

Зелената фланелка

Връчва се на колоездачът, събрал най-много точки в отделните етапи на база класирането му в тях. Между 1904 и 1912 г. именно това, а не общото време, е показателя, по който се определя крайния победител. Самата фланелка се презентира за пръв път през 1953 г. и е връчена от компанията „A la Belle Jardiniere“, изработваща дрехи по поръчка. През 1968 г. по искане на спонсора временно бива възприет червения цвят. Отново Еди Меркс записва името си в историята, след като на три пъти печели и зелената, и жълтата фланелка. Словакът Петер Саган е рекордьор със 7 зелени фланелки.

Бяло на червени точки

Въвежда се през 1975 г. и с нея се награждават най-добрите катерачи. Подобна класация се прави от 1933 г., но преди това никой не направи подобна фланелка. Нейн носител в последните 2 години е словенецът Тадей Погачар, а в различните колоездачни обиколки тя има различни версии – в испанската Вуелта е бяло на сини точки, а в обиколката на Швейцария е червено на черни точки.

Бяла фланелка

Традицията си води началото от 1975 г., но в нея има едно прекъсване от 1988 до 2000 г. Горната граница за желаещия да се сдобие с това отличие е 26 години. През годините негови носители са били имена като Марко Пантани и Алберто Контадор, а както и в предишния случай, последните 2 години тя принадлежи на Тадей Погачар.

Други

Борбеността и желанието за победата за качества, които се ценят в Тур дьо Франс и затова отличените с тях имат правото да носят червен номер на своите екипи. Между 1980 и 1989 г. обаче френската телевизия TF1 връчва многоцветна фланелка на победителя, а между 1968 и 1974 г. се присъжда бяла. Отборната надпревара пък се отчита на базата на резултатите на най-добрите трима от всеки тим, като победителите носят жълти каски.

Всички коефициенти за Тур дьо Франс може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов