Когато светът стане ръгби

Между 8 септември и 28 октомври светът ще бъде ръгби. Тази година шампионатът на планетата ще се проведе във Франция, а домакини ще бъдат Париж, Марсилия, Лион, Лил, Бордо, Сент Етиен, Ница, Нант и Тулуза. Преди да разберем кой ще е носителя на Купата Уеб Елис, кръстена на бащата на ръгбито Уилям Уеб Елис, нека надникнем в историята на надпреварата.

Началото

Първата сериозна международна надпревара в ръгбито е Турнира на британските нации, включващ Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс. Той започва да се играе от 1883 г., а когато към него се присъединява Франция се превръща в Купата на петте нации. През 1900 г. ръгбито влиза в олимпийската програма, но дълго време няма шампионат на планетата в този спорт. Катализатори за създаването на такъв стават Австралия и Нова Зеландия, които през 1987 г. организират първото световно първенство. Победители стават Ол Блекс, надделяли на финала с 29:9 срещу Франция. Телевизионната аудитория на надпреварата първоначално е 300 млн. души, за да достигне до 4 млрд. през последните години. Нова Зеландия е рекордьор с 3 отличия, колкото има и ЮАР. През 1995 г. южноафриканската страна печели домашната надпревара, която бележи нейния възход след края на периода на апартейд. Триумфът на Спрингбокс вдъхновява Клинт Истууд за заснемането на филма „Несломим“.

Рекордите

Най-много точки в историята на надпреварата е записал англичанинът Джони Уилкинсън – 277. В рамките на едно световно първенство рекордът се държи от Грант Фокс (Нова Зеландия) – 126. Постижението за най-много мачове е поделено между Джейсън Леонард (Англия) и Ричи Маккоу (Нова Зеландия) – 22. Състезателят на Ол Блекс Йоан Лому има щастието да е най-младия финалист в историята на надпреварата – на 20 години и 43 дни по време на финала през 1995 г. Най-много точки в рамките на един мач отбелязват именно новозеландците – 145. Най-изразителната победа принадлежи на Австралия – 142:0 срещу Намибия през 2003 г.

Очакванията

20 държави започват битка за ценното отличие, като от тях единствено Чили ще играе за пръв път на такова ниво. Действащият шампион ЮАР се изправя срещу Ирландия (за разлика от футбола, в ръгбито има обединен отбор на целия остров), Шотландия, Тонга и Румъния. В шотландския отбор е един от най-добрите халфове в света Фин Ръсел, който според специалистите обаче трудно играе под напрежение и това му пречи да разкрие докрай способностите си. Домакинът Франция, воден от капитана си Антоан Дюпон, ще се радва на сериозна подкрепа от трибуните и също трябва да бъде включен сред фаворитите. Началото за тях е повече от тежко – сблъсък с Нова Зеландия в Париж, а в групата са още Италия, Уругвай и Намибия. Като потенциална изненада е посочван Фиджи, който се намира на седмо място в световната ранглиста. Представителите на тихоокеанския остров имат за съперници Уелс, Австралия, Грузия и Португалия. В последната група са Англия, Япония, Аржентина, Самоа и Чили. Шампионатът на планетата ще бъде показван в близо 100 страни по света, като сред тях попадна и България, след като привържениците на ръгбито в България събраха над 30 000 лв., за да можее БНТ да купи правата на престижната надпревара.

Всички коефициенти за Световното първенство по ръгби виж тук.

Автор: Теодор Борисов