Как Юнайтед спря полета на „чайките“

 

В неделя от 18:30 ч. Брайтън и Манчестър Юнайтед се срещат на „Уембли“, за да определят вторият финалист в ФА Къп. Двата тима имат своята история в най-стария футболен турнир в света, като преди 30 години съвсем малко не достига на „чайките“, за да спечелят надпреварата в директен сблъсък с „червените дяволи“.

Финал в сезон на изпадане

За първи път в историята си Брайтън се класира в елита на английския футбол през 1979 г. под ръководството на бившия национал Алън Мълъри, който поема тима в Трета дивизия. Несъгласия с политиката на борда, и по-конкретно продажбата на Марк Лоурънсън в Ливърпул, става причина за неговото напускане и смяната му с Майк Бейли през 1981 г. Под негово ръководство „чайките“ завършват на 13-то място, но през есента на 1982 г. въпреки победите над Арсенал и Манчестър Юнайтед става ясно, че борбата за оцеляване ще е безмилостна и жестока. В средата на сезона начело застава бившия играч на Ливърпул Джими Мелия, който е скаут в клуба. 45-годишният специалист привлича вниманието на всички със своята приятелка – модела Вал Лойд, която е значително по-млада от него. Това не му носи позитиви на терена, където Брайтън завършва на дъното на Първа дивизия, въпреки актива си от 40 точки, в днешно време считан за достатъчен за оцеляване (при това в онзи период за победа се дават само 2 точки).

Пътят към „Уембли“

Противно на очакванията „чайките“ правят истински рейд в ФА Къп, започнал с победа след преиграване срещу Нюкасъл. Успехът при това идва на „Сейнт Джеймсис парк“, макар домакините да твърдят, че два техни гола са неправилно отменени. Последвалата победа с 4:0 над Манчестър Сити е впечатляваща от днешна гледна точка, но не и тогава, когато „гражданите“ също се прощават с елитния си статут. Най-висока стойност има победата в Третия кръг срещу Ливърпул насред „Анфийлд“. По ирония освен мениджъра, с историята на мърсисайдци е свързан и автора на победния гол Джими Кейс, който за разлика от модерните играчи не изпитва никакви угризения да се зарадва на гол срещу бившия си тим. След елиминирането на Норич се стига до полуфинал с Шефилд Уензди, по това време воден от Джак Чарлтън. В двубоя на „Хайбъри“ Кейс открива за Брайтън, а бившия югославски национал Анте Мирочевич изравнява за „кукумявките“. В крайна сметка победата е донесена от Майкъл Робинсън, който след края на сезона ще премине в Ливърпул, а впоследствие ще стане именит анализатор на испанския футбол.

С хеликоптер към футболния рай

Съперник на Брайтън на финала е Манчестър Юнайтед, който побеждава Арсенал с 2:1 в Бирмингам за място в сблъсъка за трофея. По това време генерален спонсор на тима от прочутия курорт е авиокомпанията „Бритиш Каледониън“, която снабдява тима със специален хеликоптер, използван от „чайките“, за да пристигнат на „Уембли“ със стил.  Пред 99 000 зрители те изобщо не се притесняват от именития си съперник и откриват резултата в 14-ата минута след гол с глава на Гордън Смит. След паузата „червените дяволи“ се съвземат и стигат до обрат благодарение на головете на Франк Стейпълтън и Рей Уилкинс. 3 минути преди края Гари Стивънс изравнява, а малко след това Смит пропуска да донесе успеха на своите от чиста позиция. „Няколко години след това бях на турне в Малайзия с Манчестър Сити и един местен ме попита „Как не успя да я вкараш?“ И на другия край на света спомена за този мач продължава да ме преследва“, споделя години по-късно грешника. По тогавашните правила продължения няма и се налага преиграване 5 дни по-късно – на 26 май. Там вече отборът на Рон Аткинсън показва истинското си лице и печели с 4:0 след 2 гола на Брайън Робсън и по едно попадение на Уайтсайд и Арнолд Мюрен. Така любителите на изненадите остават разочаровани, но резултатът е отличен за варненските фенове, които през есента на същата 1983-а година могат да гледат „червените дяволи“ на стадион „Юрий Гагарин“ срещу местния Спартак. Всички коефициенти за Брайтън – Манчестър Юнайтед може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов