Как „призрачния“ отбор излъга Боливия

Гостуванията в Боливия винаги са били сериозно изпитание за всички отбори. Дори и звезди от ранга на Лионел Меси не са могли да издържат на непривичната надморска височина и са изваждани от кондиция. В опит да лимитира предимството на боливийците, ФИФА първоначално искаше да забрани провеждането на мачове над 2500 м., но срещна сериозна съпротива от страна на местните, начело с бившия президент Ево Моралес. И докато в днешно време гостуващите тимове се мъчат да се справят с проблема, раздавайки на играчите си хапчета виагра, която подпомага кръвообращението, в миналото една страна създава цял призрачен отбор, за да реши проблема.

Действието се развива през септември 1973 г. в квалификациите за Мондиала във ФРГ в зона „Южна Америка“. В една група попадат Аржентина, Парагвай и Боливия, които се борят само за едно свободно място. „Гаучосите“ все още имат травматични спомени от пресявките за световните финали 4 години по-рано, когато са изпреварени от Перу и са твърдо решени историята да не се повтаря. За целта селекционера Омар Сивори решава да създаде два различни отбора, които да вземат участие в гостуванията на Парагвай и Боливия.

Замисълът му е следния – титулярите заминават за сблъсъка с „гуараните“, докато алтернативен отбор се готви инкогнито на висока надморска височина и се аклиматизира, преди да се изправи срещу боливийците. Още 45 дни преди двубоя, който е насрочен за 23 септември, „призрачния“ отбор започва подготовка във високопланинския аржентински град Тилкарап под ръководството на помощник-треньора Мигел Иномириело. Условията са спартански, храната е оскъдна, но младите играчи, сред които е и бъдещия голмайстор на Мондиал’78 Марио Кемпес понасят всичко стоически. Втората част от нея се пренася в перуанските градове Куско и Арекипа, където аржентинците се стараят да си уредят контроли срещу заплащане, за да могат да се изхранват. Успяват да се договорят само един такъв мач и заминават за Ла Пас, където местните не могат да повярват, че това е техния съперник. Причината – титулярите на Аржентина завършват 1:1 с Парагвай, а нито един от тях не съвпада с играчите, дошли на боливийска земя.

Стига се дотам, че за новопристигналите е уговорена контрола с Индепендиенте Потоси, която те имат неблагоразумието да спечелят и местната публика едва не ги линчува. В последния момент в Боливия идва селекционера Сивори с част от А отбора и той залага на комбиниран състав. В крайна сметка стратегията се оказва успешна, тъй като „гаучосите“ печелят с 1:0 след попадение на Оскар Форнари – играч, който така и не записва повече двубой с националната фланелка.

Все пак всичко остава да се реши в директния сблъсък между Аржентина и Парагвай в Буенос Айрес. Домакините печелят с 3:1 и се класират за шампионата във ФРГ. За „благодарност“ селекционерът Омар Сивори бива сменен с тандема Владислао Кап – Хосе Варака, но това не донася особен успех на южноамериканците, които завършват на дъното на втората групова фаза. Що се отнася до Боливия, те ще трябва да чакат до Мондиал’94, за да запишат второто си участие на световни финали.

Автор: Теодор Борисов