Как „оранжевата“ Славия победи Левски като на кино

Днес от 19:00 ч. Левски посреща Славия в най-старото столично дерби. През годините сблъсъците между двата отбора са давали не един и два интригуващи сюжета, които спокойно могат да бъдат екранизирани. Точно преди половин век мач между „сините“ и „белите“ се превръща в епизод от снимачния процес на български филм, носещ красноречивото заглавие „Незабравимият ден“.

Филмови звезди

Лентата, за която ще стане въпрос, е на режисьора Петър Донев, който е и нейн сценарист заедно с Никола Тихолов. Оператор е Красимир Костов, а за музиката се грижи самия Тончо Русев. От актьорския състав изпъкват имената на Стойчо Мазгалов и Николай Бинев, но подобно на култовата комедия „Любимец 13“ тук в центъра на вниманието е Цар Футбол. Сюжетът е свързан с измисления отбор на Средец (през 1985 г. това име и сходна на показаната във филма емблема ще получи ЦСКА), където треньорът Каролев (в ролята Мазгалов) е поставен под непрекъснат натиск от ръководството. Решен да не наруши принципите си, той напуска и се завръща към професията на биолог. Впоследствие обаче функционерите на Средец го привикват на пожар за важния международен мач срещу италианския Валпуреджо и в крайна сметка резултатът показва, че той е бил правия. В хода на филма протича и любовна история между съпругата на треньора (Наталия Маркова) и един от играчите (бъдещият футболист на годината в България Божидар Григоров). Състезателите на Средец всъщност са тези на Славия, които нееднократно се появяват в кадър и с цивилно облекло, а Боби Григ дори произнася една от ключовите реплики – „Ти не я обичаш. Аз я обичам!“ Филмът се явява добра възможност за Иван Илиев, който получава бележка, позволяваща му да носи своята брада и мустаци, заради които преди това не е допускан в ресторант на „Балкантурист“ в родния си Димитровград.

Тотален футбол на „Васил Левски“

Откриващите кадри във филма са от реално състоялия се сблъсък между Славия и Левски, игран на 2 ноември 1974 г. За нуждите на лентата е затворен Сектор В, за да може феновете в останалите сектори да са максимално нагъсто, а играчите на Славия слагат нетипичните оранжеви фланелки. Те обаче сякаш ги трансформират в националния отбор на Нидерландия и във вратата на Левски влетяват 2 гола, дело на Георги Минчев и Чавдар Цветков. Сценарият на филма изисква и попадение за съперника, което в крайна сметка бива реализирано от Георги Цветков. „Както може да се досетите, нито аз, нито някой от защитата пред мен нямаше намерение в реален мач от първенството да пусне гол заради филма. Но на мача с Левски ми вкараха. Той бе доста добре заснет и монтиран, та изглеждаше наистина като нагласен, което въобще не бе така“, казва вратарят на Славия Георги Гугалов в интервю за клубния вестник. „Сетне, като излезе филмът, се оказа, че заради сценария мачът е монтиран като 0:1. Но в реалността си ги бихме“, добавя съотборникът му Чавдар Цветков. Още по-куриозен с сблъсъка с Валпуреджо, който всъщност е съставен от играчите на Локомотив София, на които са раздадени перуки, за да приличат на западни футболисти. Кадрите са заснети в почивката на мач на националния отбор за учудване на зрителите по трибуните. Историята на това кинодерби между Славия и Левски, както и много други любопитни случки около тогавашния отбор на „белите“ може да прочетете в книгата на Николай Кръстев „Жужо, Чаво, гол, гол, гол! Тоталният футбол на Славия (1971-1981)“

Всички коефициенти за Левски-Славия може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов