Как ЦСКА спаси Славия от изпадане

 

В неделя на стадион „Александър Шаламанов“ в столицата Славия посреща ЦСКА в един от най-интересните мачове от кръга в първенството. „Белите“ и „армейците“ имат в историята си много знаменити двубои, но този, изигран на „Овча купел“ на 12 юни 1983 г. със сигурност е оставил горчив вкус в устата на участващите в него. Във въпросната среща Славия побеждава съперника си с 2:0 и по този начин успява да запази елитния си статут.

Между дъното и върха

Към момента на изиграване на срещата е трудно да си представим толкова контрастно състояние, колкото имат двата тима към лятото на 1983 г. – ЦСКА е шампион и носител на националната купа, докато в опит да оцелее в „А“ група в хода на сезона Славия сменя треньорът Данко Роев с Атанас Пържелов. Не помага и факта, че за тима участие записват 11 нови имена, 7 от които изобщо дебютират в групата на майсторите. Ситуацията преди последния кръг е напълно ясна – сигурни изпадащи са Розова долина и Пирин, а един отбор ще се присъдини към Хасково в баража за оцеляване с представителите на Северна и Южна „Б“ група. Фактът, че в крайното класиране разликата между четвъртия Локомотив (София) и поелия към плейофите отбор е 4 точки показва колко несигурна е ситуацията на „белите“.

За 7 апартамента

Самият мач предлага на 7500 зрители всичко друго, но не и футболна надпревара, тъй като от самото начало се вижда, че шампионите присъстват на терена само тялом и въпроса е с колко попадения ще паднат. Петър Александров е автор и на двата гола във вратата на Георги Велинов, който дава интересно свидетелство за срещата години по-късно: „Не си спомням защо искаха да ни бият с 2:0, а не с 1:0. Но вторият гол така и не падаше. Хрумна ми да направя дузпа и при изпълнение на корнер пред нашата врата туширах футболист на Славия в наказателното поле. За всеобщо учудване реферът Димитър Шарлачки даде знак играта да продължи. Идваше ми да потъна в земята, но какво можех да сторя. Трябваше да изпълнявам заповед „отгоре“, казва легендарния страж. Намиращият се по това време в София играч на Аустрия Виена Чавдар Цветков присъства на трибуните и в прав текст споделя мълвата, която се е носила сред запалянковците – генерали от Строителни войски са убедили Добри Джуров ЦСКА да не оказва съпротива в замяна на 7 апартамента. Като анекдот звучи диалога между играчът на Славия Ботьо Малинов и колегата му от ЦСКА Красимир Безински по време на мача:

„- Краси, като не можем ние, вкарай си ти автогол, та да приключваме. Не виждате ли, че хората ни се смеят?

 – Спокойно, ние няма да изравним. Но ако нашите нападатели минат центъра, ние ще ги спираме и ще помагаме на вашите бранители.“

В крайна сметка победата на Славия оставя „белите“ на 12-то място и така мачове за оцеляване играе Черноморец. Очевидно на „Овча купел“ не си правят необходимите изводи и на следващата година завършват 14-ти, което ги праща на бараж срещу Шумен. След 2:1 и 2:2 (изравнителният гол в реванша пада в самия край) срамът отново е избегнат.

Всички коефициенти за столичното дерби може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов