Изненадващите шампиони на Европа

 

Футболният сезон върви към своя край, с което настава времето на равносметките. Докато някои отбори продължават борбата на няколко фронта, за други надпреварата приключи отдавна и те само доиграват оставащите срещи. По-специален случай са няколкото европейски отбора, които за пръв път усетиха сладостта на шампионските празненства. Ето и някои от тях.

Ларн (Северна Ирландия)

Съществуващият от 134 години клуб направи наглед немислимото и наруши хегемонията на Линфийлд. До 2018 г. Ларн са полупрофесионалисти, но след идването на новия собственик Кени Брус това се променя и те започват да функционират като нормален клуб. Първите знаци за това, което предстои, е достигнатия финал за Купата на Северна Ирландия през 2021 г., който е загубен от Линфийлд, но основите вече са поставени. Тимът записва две поредни европейски участия, които помагат на играчите на Тиърън Линч да натрупат увереност в борбата за титлата. В основата на успеха в Данске Банк Премиършип, както е официалното име на първенството, е добрата защита, благодарение на която вратаря Роън Фъргюсън записва респектиращите 23 сухи мрежи.

Ракув Ченстохова (Полша)

Тимът на Марек Папшун е пример за устойчиво развитие, след като в рамките на последните няколко години взе две национални купи и две втори места, преди да се окичи с шампионските лаври. Специалистът три поредни години е определян за треньор на годината в Полша, а в тима му има всичко друго, но не и звезди. Испанският нападател Иви Лопес, латвиеца Владиславс Гутковскис и халфа Бартош Новак са играчите, върху които трябва да се акцентира, но като цени те отстъпват на тези на големия конкурент Легия. Популярно в последната седмица меме в социалните мрежи ясно показва, че новите шампиони имат далеч по-скромен стадион от изпадналия от елита Лехия Гданск, което демонстрира, че не парите, а начина, по който те са управлявани.

Струга Трим-Лум (Северна Македония)

Отборът от родното място на Братя Миладинови е формиран само преди 8 години, но това не му пречи бързо да се превърне в хит при западните ни съседи. Струга стига до отличието в конкуренцията на досегашните първенци Шкупи и наложилите се като водеща сила в последното десетилетие Шкендия. Любопитно е, че и трите клуба са с преобладаващ албански елемент. Най-голям принос за титлата има дуото Бесарт Ибраими – Бунямин Шабани, които са отбелязали 29 гола. В събота (20 май) Струга има възможност да стигне до исторически дубъл, ако победи Македония Гьорче Петров във финала за Купата на Северна Македония. Срещата ще се играе на стадион „Петър Милошевски“ – основен терен на тренировъчната база на местната футболна федерация.

Суифт Есперанж (Люксембург)

След купата на страната от 1990 г., Суифт вече има още един трофей във витрината си, с който да се похвали. До началото на март играчите на Дани Тейс се движеха без загуба, а Раян Филип и Доминик Щолц късаха противниковите мрежи (към момента двамата имат общо 59 гола). За отбелязване е, че в началото на сезона Суифт Есперанж заведе дело срещу ФИФА поради регулациите на централата, които не позволяват даден отбор да избира в първенството на коя страна да играе. Повод за конфликта стана проекта за обща лига на Белгия, Нидерландия и Люксембург, в която очевидно Суифт иска да вземе участие. Противно на очакванията ни, президентът на клуба Флавио Бека спокойно може да конкурира по ексцентричност много свои колеги на Балканите. Наскоро той получи условна присъда от 12 години заради незаконното придобиване на 842 часовника.

Автор: Теодор Борисов