Историята на българския женски футбол

Еуфорията, която предизвика европейската титла на Англия на Острова показва все по-нарастващия интерес към женското направление на най-великата игра. Съдейки по медийното отразяване на днешния старт на Локомотив Стара Загора в Шампионската лига, в България очевидно все още има върху какво да се работи в тази насока. Следващите редове имат за цел да ви запознаят с някои интересни факти за историята на женския футбол у нас.

Оперетна прима поставя началото

Първата жена, занимавала се сериозно с футбол в България е една от най-прочутите български певици – Мими Балканска. Оперетната прима взима участие в демонстративни срещи, заставайки на вратарския пост за тима на певците срещу артистите. Неслучайно е избрана за царица на Бала на Софийската окръжна спортна област (СОСО), а на един благотворителен мач, организиран от Славия, тя е страничен съдия заедно с колежката си Тинка Краева. „Майка ми протестираше повече срещу моите намерения да ставам актриса, отколкото да играя футбол с момчетата от Славия. Имах собствена топка и бях сформирала тим. По онова време бе рядкост момичетата да упражняват дори подходящи за тях спортове. Затова споделих увлеченията ни с младите слависти, за които театърът стана нещо като клуб. Помня как преди премиерата на „Графиня Марица“ в гримьорната при мен дойдоха представители на „Славия“ и ми подариха красиво избродирана емблема на клуба. Останах толкова трогната, че във второ действие, когато героинята ми излиза по екип за тенис, закачих емблемата на фланелката ми и извън сценарий казах: „А сега една славистка ще ви покаже изкуството си в играта тенис“ и залата гръмна от аплодисменти“, спомня си години по-късно Балканска.

Аматьорско начало

Българският женски национален отбор по футбол е формиран чак през втората половина на 80-те години, а за негов селекционер е определен легендата на Марек Янко Динков. На 26 септември 1987 г. на стадион „Васил Левски“ тима изиграва първата си среща, завършвайки 0:0 срещу Унгария. Прави впечатление, че за разлика от мъжете всички състезателки в тима имат аматьорски статут и практикуват цивилни професии. Вратарите Цветанка Митева и Антоанета Кирова са съответно строителен работник и оператор на металорежещи машини, защитникът Илиана Георгиева е детска учителка, Светла Стоянова е връзвач на бали в ТК „Слънце“ (Стара Загора), а Мариана Тодорова е касиер на въжената линия в Симеоново. Нападателят Христина Христова, която впоследствие ще заиграе в Милан, пък е готвач в БГА „Балкан“. Според международните доклади, посветени на женския футбол, в момента 99% от българките, практикуващи футбол не получават заплащане за това – факт, който би трябвало да се промени.

Краят на хегемонията

От 2005 г. до миналата година безспорен хегемон в женския футбол в България бе НСА. През последния сезон обаче на сцената излезе Локомотив Стара Загора, който стана шампион с внушителния актив от 21 победи и 1 равен при голова разлика 146:5. Съставът на Дияна Колева включва и сериозно чуждестранно присъствие – 5 украинки и състезателки от Румъния, Молдова, Гърция, Кипър и Португалия. Сред новите попълнения е и капитана на основния конкурент НСА Нора Димитрова. Днес тимът започна участието си в Шампионската лига, където е в мини-турнир 9, играещ се в Люботен, Северна Македония. В него освен домакините и българките участие взимат беларуския Динамо Минск и австрийския Санкт Пьолтен. Единствено победителят се класира за следващата фаза.

 

Автор: Теодор Борисов