История на съперничеството между Аякс и ПСВ

Футболът е изпъстрен със случаи, в които класическите съперничества остават на втори план за сметка на двубои между опоненти с равностойни възможности. Подходящ пример е сблъсъкът между Аякс и ПСВ Айндховен (наричан De Topper), успял да измести като значение враждата на амстердамци с Фейенорд. Успехите на „филипсите“ през последните десетилетия се трансформираха в положителен баланс срещу най-титулувания клуб в Нидерландия, поне що се отнася до Ередивизие (53 срещу 51 победи и 27 равенства). В общия баланс Аякс има значително предимство (80 победи, 32 равни и 65 загуби, ако броим и приятелските двубои), а през годините двата тима са предлагали достатъчно атрактивни срещи.

⚽️ Шведска симфония в Айндховен

В средата на 70-те години Аякс вече няма нищо общо с добре смазаната машина на Кройф и Неескенс и въпреки наличието на перфектен реализатор в лицето на Рууд Геелс, изпитва сериозни затруднения в Ередивизие. ПСВ успява да се възползва от това и на 20 септември 1975 г. изнася истински рецитал на своя съперник – 6:2. Силното начало за Аякс е последвано от истинска канонада към вратата на Пит Шрайверс. В центъра на събитията е шведският нападател на „филипсите“ Ралф Едстрьом, който се разписва на 4 пъти. Гостите, които в този мач са в необичайна цветова комбинация (жълти фланелки и сини гащета) инкасират още 2 попадения, отбелязани от Хари Лубсе и Геври Дейкерс, а за тях се разписва щатният реализатор Геелс и Вим Сурбиер. Само 2 месеца по-късно Аякс ще бъде елиминиран от Левски след изпълнение на дузпи в турнира за Купата на УЕФА, а в края на сезона ще завърши трети, зад шампиона ПСВ и Фейенорд. Същият резултат ще се повтори в съвсем ново време – на 19 април 2009 г.

⚽️ Аякс унижава „филипсите“ в техния дом

Статистиката показва, че през сезон 2006-07 шампион на Ниската земя е бил ПСВ Айндховен, който завършва с равен брой точки с Аякс, но има 1 гол по-добра голова разлика (+50 срещу +49). Ако вземем за основа директните двубои обаче, първенци на Нидерландия трябваше да са амстердамци. След 0:1 в домакинския мач, на 18 март 2007 г. играчите на Хенк тен Кате са твърдо решени да покажат кой командва парада и се налагат с 5:1. Краткият дъжд над стадион „Филипс“ съвпада с първия гол в мача, когато Уесли Снайдер слага топката на главата на Клаас Ян-Хунтелар и той няма проблем да се разпише. Самият Снайдер ще удвои резултата малко преди почивката, а след нея отново Хунтелаар, Габри и Кенет Перес не оставят шансове на Аурелио Гомеш. Иронично, единственият гол за ПСВ в мача е отбелязан от ветерана Патрик Клуйверт, който тръгна за големия футбол от Аякс. Що се отнася до Перес, на следващия сезон той ще премине в ПСВ, само за да се завърне в Амстердам след 1 година.

⚽️ ПСВ триумфира в голов фестивал

На 16 август 2009 г. ПСВ и Аякс изиграват най-атрактивния си мач от началото на века, завършвайки 4:3. Гостите имат в редиците си Луис Суарес и уругваецът ясно показва своето присъствие, бележейки 2 гола и асистирайки за попадението на Урби Емануелсон. Домакините обаче отговарят подобаващо с два гола на Балаш Джуджак от пряк свободен удар и още две попадения на Отман Бакал. Българският национал Станислав Манолев асистира за победния гол в двубоя, а в края на сезона с титлата триумфа Твенте, в чийто редици е друг роден играч – Николай Михайлов.

Автор: Теодор Борисов