Интересни случки от мачовете за Междуконтиненталната купа 

Споровете за това кой е най-добрия отбор в света набират сила в годините след Втората световна война, когато за целта се организират множество турнири с приятелски характер. През 1960 г. по инициатива на УЕФА и КОНМЕБОЛ е създадена Междуконтиненталната купа, която в продължение 44 години ще разрешава този спор в сблъсък между шампионите на Европа и Южна Америка. В първото си десетилетие турнирът предлага истински гладиаторски сблъсъци, като тяхното описание определено не се препоръчва на хора със слаби сърца.

Погромът в Монтевидео

Още в самото начало трябва да уточним, че според първоначалния правилник на надпреварата се играят 2 финала на разменено гостуване, като ако всеки от отборите спечели се играе плейоф на неутрален терен. В първия сблъсък през 1967 г. Селтик надвива Расинг с 1:0, но грубата игра на аржентинските бранители срещу Джими Джонстън предвещава това, което ще се случи в Буенос Айрес. Още преди началото на двубоя вратарят Рони Симпсън е ударен от хвърлен от публиката предмет и бива заменен от Джон Фалън. Расинг успява да се наложи с 2:0, а след мача има масов бой между аржентинци и уругвайци, пътували за да подкрепят шотландците. Третият мач остава в историята като Битката при Монтевидео, като успеха с 1:0 на Расинг остава в сянката на грозното зрелище, на което зрителите на „Сентенарио“ стават свидетели. Аржентинците провокират грозни сцени, които довеждат до отстраняването на шестима играчи – двама от техните редици и четирима от шотландския тим. Куриозното е, че за своето поведение футболистите на Расинг получават по една нова кола и еквивалента на 2000 паунда като бонус, а колегите им от Селтик са глобени от ръководството с по 250 паунда за неспортсменските си прояви.

Мръсните игри на гинеколога

Година по-късно един срещу друг излизат Манчестър Юнайтед и Естудиантес. Един от основните играчи на аржентинския тим е бъдещият национален селекционер Карлос Билардо, който използва всевъзможни мръсни трикове. Използвайки професията на гинеколог, той редовно прави цветисти коментари за жените на противниковите играчи, които е преглеждал, а при единоборства не се свени да ги боде с карфици. Още в самото начало на първия мач домакините си набелязват най-големият провокатор в редиците на „червените дяволи“ Ноби Стайлс и започват да го териризират. Английският национал не издържа и в 79-ата минута бива изгонен, а преди това Маркос Конилиаро бележи за Естудиантес. Реваншът на „Олд Трафорд“ започва с ранен гол на Хуан Рамон Верон (баща на Хуан Себастиан Верон), който биват върнат едва в самия край от Уили Морган. Малко преди това Джордж Бест бива изгонен, след като удря в лицето Хосе Уго Медина, а след като аржентинеца му отвръща и той поема към съблекалнята.

Аржентинска кървава баня

През 1969 г. правилникът вече зачита общия брой отбелязани голове, което работи в полза на Милан. „Росонерите“ печелят домакинството си над Естудиантес с 3:0, но на реванша на „Ла Бомбонера“ загубата с 1:2 е най-малкия им проблем. В хода на срещата вратарят Алберто Полети удря Златното момче на италианския футбол Джани Ривера, а след юмрука на Рамон Агире Суарес Нестор Комбен е със счупен нос и счупена скула. В добавка към това Суарес контузва Пиерино Прати, което кара европейските отбори да заплашат турнира с бойкот. Аржентинските власти взимат нещата в свои ръце – Суарес е наказан да не играе международни мачове 5 години, като заедно с Полети и защитника Едуардо Лухан Манера му се налага да лежи в затвора за 30 дни.


Автор: Теодор Борисов