Горещите италиански дербита

 

Малко преди клубният футбол да отстъпи мястото си на нетипичното зимно световно първенство, италианската Серия А предлага на тифозите две изключителни дербита в неделния ден. От 19:00 ч. Рома е символичен домакин на Лацио в Дербито на столицата, докато в 21:45 ч. Ювентус посреща Интер в Дербито на Италия. Два сблъсъка, които имат своята интересна история.

Как Газа стана крал на Рим

Едва ли има футболист, който да е по-голям символ на проваления талант от Пол Гаскойн. В началото на 90-те години Газа е най-конвертируемият английски играч и малко преди Дейвид Бекъм да се превърне в глобална икона пробва да капитализира своята популярност чрез умела бизнес стратегия. Любовта му към алкохола обаче проваля всичките му опити да бъде пример за подражание и днес той е известен повече като човек с един куп пиянски истории, които обича да разказва в своите интервюта. Всичко това обаче остава на заден план на 29 ноември 1992 г., когато Лацио се изправя срещу градския съперник Рома. По това време англичанинът не се намира в най-доброто си физическо състояние, но в двубоите с Парма и Милан загатва за своята класа. Още в самото начало на срещата Гаскойн показва, че е настроен за голям мач и раздава шпагати и лакти срещу противниковите играчи. 2 минути след почивката избита топка от Джузепе Грегучи попада в съименника му Джанини, който открива резултат в полза на „вълците“. Постепенно „орлите“ се съвземат и ударите на Диего Фузер и Грегучи в рамките на минута срещат гредата на Джузепе Дзинети. Нищо обаче не в състояние да спаси стража на Рома 3 минути преди края, когато на сцената излиза Гаскойн. Той засича с глава центриране от фаул на Джузепе Синьори и отива да куфее точно пред Курва Норд. Това ще е първият от едва шестте му гола в рамките на 3 сезона, но с него англичанина и до ден днешен е култова фигура сред тифозите на Лацио.

Заличеното голово шоу

Представете си, че присъствате на атрактивен дерби мач, който години по-късно изобщо няма да фигурира в статистиката. Именно това се случва със сблъсъка между Ювентус и Интер на 1 май 1983 г. на стадион „Комунале“ в Торино. Срещата започва по-добре за „нерадзурите“, след като в 27-ата минута Алесандро Алтобели открива резултата с удар извън наказателното поле. 12 минути по-късно Джузепе Барези намира връхлитащия Габриеле Ориали, който удвоява преднината на гостите. Юве се връща в играта минута преди почивката, след като разменени подавания между Збигнев Бониек и Мишел Платини завършват с попадение на френския маестро. Ханзи Мюлер прави резултата 3:1 за Интер в 55-ата минута, като в основата на попадението е изигралия отличен мач Еваристо Бекалоси. Очакваният на тифозите на гостите за доиграване на остатъка от мача не се оправдават, а вместо това Платини намалява с глава в 70-ата минута. Роберто Бетега оформя спиращото дъха 3:3 в 76-ата минута, възползвайки се от разбъркване след ъглов удар. Неприятният момент е, че преди срещата автобусът на Интер бива замерян с камъни от домакинските фенове, а счупено стъкло докарва сериозна травма на главата на Джампиеро Марини. Треньорът му Рино Маркези го замества с Антонио Сабато, като в същото време „нерадзурите“ подават жалба до Италианската футболна федерация. Изненадващо или не тя е уважена и официално е присъдена служебна победа с 2:0 за Интер, която ще компрометира шансовете на техния съперник за скудетото, което ще бъде спечелено от Рома.

Всички коефициенти за Серия А може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов