Голямото дерби на Рур

 

В събота вечер от 19:30 ч. футболна Германия ще прикове поглед към „Фелтинс арена“, където един срещу друг ще се изправят Шалке 04 и Борусия Дортмунд. Двата отбора са на диаметрално противоположни места в таблицата – „жълто-черните“ са втори, „кралскосините“ също, само че отзад напред. Тимът на Един Терзич се намира в серия от 4 поредни победи над големия си съперник, но историята на дербито показва, че моментната форма не е гаранция за краен успех в дербито на областта Рур.

„Синя“ доминация

Предстоящата среща ще бъде под № 100 в Бундеслигата, но съперничеството между двата отбора води своето начало още от 1925 г. На 3 май през въпросната година те се срещат в двубой от регионалното първенство на Рур. Макар Вили Фишер от Борусия да бележи първия гол в историята на сблъсъка, Шалке печели с 4:2. И до ден днешен балансът във всички турнири е в полза на „кралскосините“ – 71 победи, 47 равни и 65 загуби при голова разлика 340:285. Голямото предимство идва от 30-те и началото на 40-те години, които са златните години за тима от Гелзенкирхен, спечелил шест от седемте си титли тогава. Резултати като 6:1 и 7:0 в тяхна полза стават ежедневие, но абсолютния рекорд е поставен на 20 октомври 1940 г. Тогава Шалке разгромява съперника си с 10:0, като четири от головете са дело на легендата Ернст Куцора. Той има общо 19 попадения срещу „жълто-черните“, което го превръща в своеобразен рекордьор на сблъсъка. В ерата на Бундеслигата лидер е Лотар Емерих от Борусия с „едва“ 10.

Спиращи дъха моменти

19 декември 1997 г. е датата, на която един вратар се превръща в главно действащо лице, но в противниковата половина. Актуалният европейски клубен шампион Борусия води с 2:1 до последната минута, когато в атаката на Шалке при ъглов удар се включва стража Йенс Леман. Топката стига до него и с глава той бележи изравнително попадение срещу отбор, чийто цветове ще защитава само няколко години по-късно. На 25 ноември 2017 г. „жълто-черните“ отново се убеждават, че във футбола всичко е възможно. Само за 25 минути те бележат 4 гола чрез Пиер-Емерик Обамеянг, Марио Гьотце и Рафаел Герейро, а Бенжамен Стамбули се разписва в собствената си врата. След почивката картината е коренно променена и Гуидо Бургщалер, Амин Харит и Даниел Калиджури намаляват преди Налдо в четвъртата минута на добавеното време да донесе шокиращото равенство. През 2011 г. двата тима си дават среща във финала за Суперкупата на Германия. Нулевото равенство е последвано от дузпи, при които Ралф Ферман спасява ударите на Кевин Гроскройц и Иван Перишич и така Шалке печели трофея.

От двете страни на барикадата

Статистиката показва, че общо 28 играчи през годините са защитавали цветовете на големите съперници. 15 са директните преминавания между Дортмунд и Гелзенкирхен, като Херберт Сандман и Стан Либуда дори сменят клубната принадлежност повече от веднъж. Освен споменатия Йенс Леман, сред „предателите“ личат имената на Кевин-Принс Боатенг, Щефен Фройнд и Тамаш Хайнал. Част от списъка е и Рюдигер Абрамчик, известен на българските фенове като треньор на Левски. Трима пък са треньорите, които са работили за двата клуба: Удо Латек, Хорст Франц и Ули Масло.

Всички коефициенти за дербито може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов