Героите на най-скъпия мач във футбола

 

В събота на „Уембли“ в Лондон ще се състои най-скъпият мач в световния футбол. Това не е финала на Шампионската лига или световното първенство, а този на плейофите в английската Чемпиъншип. Причината за това определение е факта, че победителят в сблъсъка ще получи приходи от 436 млн. евро под формата на пари от спонсорство, телевизионни права и бонуси, стига да си осигури място във Висшата лига. От въвеждането на плейофите във второто ниво на английския футбол през 1987 г. зрителите са ставали свидетели на множество драматични двубои. Сега Ковънтри и Лутън имат всички шансове да предложат зрелище, но преди да го направят нека си припомним кои са случаите, в които втородивизионните тимове са открадвали шоуто.

Играещият мениджър Ходъл повежда Суиндън

Финалът през 1993 г. противопоставя Суиндън и Лестър. Двата отбора завършват редовния сезон с абсолютно еднакъв точков актив (по 76 точки) и на полуфиналите успяват да елиминират по-високо класираните от тях Портсмут и Транмиър. Начело на Суиндън е играещия мениджър Глен Ходъл, а след възпитаниците му е друг играч, оставил сериозна диря с екипа на Тотнъм – Мики Хазард. Именно Ходъл е човекът, който открива резултат в 42-ата минута, възползвайки се от пас с пета на Крейг Маскъл. Самият Маскъл удвоява резултата с удар в далечния ъгъл на Кевин Пул 2 минути след почивката. След попадението на Шон Тейлър с глава в 53-ата минута всички смятат мача за приключил. Не така мислят „лисиците“, които с голове на Джулиан Джоачим, Стив Уолш и Стив Томпсън в рамките на 12 минути възстановяват паритета. Последната дума обаче е на Суиндън, след като в 84-ата минута Пол Бодин реализира дузпа, отсъдена за нарушение срещу Стив Уайт. Така Суиндън стига до елита, а само 3 дни по-късно Глен Ходъл напуска клуба, за да изпълнява функциите на играещ мениджър на Челси.

Дузпите и Саша Илич минават път на „черните котки“

Ако бъде филмиран, финалът от 1998 г. между Чарлтън и Съндърланд има всички шансове да се превърне в качествен трилър. Над всички в редиците на лондонския клуб блести нападателят Клайв Мендонка, който се отчита с хеттрик. От другата страна с две попадения отговаря Найъл Куин, а с едно бъдещия носител на „Златната обувка“ за голмайстор на Европа Кевин Филипс. За тима на Питър Рийд попадение записва и Ники Съмърсби, взел участие за Суиндън в споменатия по-горе мач. По време на дузпите герой за Чарлтън се превръща родения в Австралия вратар Саша Илич (няма нищо общо с настоящия треньор на ЦСКА), който спасява решителния удара на Майкъл Грей. Така Чарлтън, които са първия победител в плейофите при създаването им през 1987 г. отново триумфират в най-важната среща в тогавашната Първа дивизия.

Двойният триумф на Замора

В състезателната си кариера Боби Замора може и да има само 2 мача за националния отбор на Англия, но в плейофите на Чемпиъншип той се е сдобил с култов статут. През 2005 г. именно негово попадение носи победата на Уест Хем с 1:0 над Престън НЕ на „Милениъм стейдиъм“ в Кардиф и връща „чуковете“ сред най-добрите. Историята се повтаря през 2014 г., когато КПР среща Дарби Каунти на „Уембли“. Замора е пуснат в игра за лондончани в 57-ата минута на мястото на Кевин Дойл, но изглежда този път ще претърпи разочарование. „Овните“ са с човек повече в последния половин час след червения картон на Гари О‘Нийл, но провидението е на страната на КПР. В последната минута нескопосан опит за изчистване от капитана Ричард Киъф слага топката на крака на Замора, който с премерен удар препарира Лий Грант за крайното 1:0.

Всички коефициенти за финалния плейоф в Чемпиъншип може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов