Гелски футбол – страстта на една нация

Европейски, американски, австралийски – винаги когато става въпрос за футбол трябва да направим уточнение какво точно имаме предвид. Когато попаднете в Ейре, само един спорт може да носи това име – гелския футбол. Пейл Гелах, както е известен още той, е националната страст на ирландците и определено е нещо, за което трябва да знаете ако сте тръгнали към Дъблин.

Правилата

Играта противопоставя два отбора от по 15 души, които трябва да отбележат попадения във вратата на противника или в областта между двата стълба, издигната на 2,5 метра над напречната греда. Самата топка като големина и форма наподобява тази за волейбол и може да бъде носена с ръце, да се рита напред или да се хвърля с ръка. Има два начина за отбелязване на точки: ако тя премине в зоната над напречната греда се присъжда 1 точка и се вдига бял флаг, а ако попадне във вратата се отбелязват 3 точки и се вдига зелен флаг. Един отбор по гелски футбол е съставен от вратар, шестима защитници, двама полузащитници и шестима нападатели. Заедно с хърлинга (ирландския вариант на хокея на трева), камоги (неговата дамска версия) и гелския хандбал е сред спортове, в които се състезават участниците в традиционните Гелски игри.

Храмът „Кроук парк“

Със своя капацитет от 82 500 седящи места „Кроук парк“ в Дъблин е най-големия стадион в Европа, на който не се провеждат регулярно футболни мачове. За сметка на това там се намира музея на гелския спорт, пред който е разположена статуя на Майкъл Кюсак, по чиято инициатива на 1 ноември 1884 г. е създадена Гелската атлетическа асоциация. Първоначално центъра на гелския футбол е в Лимерик, но с течение на времето той се премества в Дъблин, където всички големи мачове се играят на стадиона, наречен в чест на Архиепископ Томас Кроук – важна фигура от историята на Ирландия през XIX в. Експозицията в музея ще ви разходи из цялата история на традиционните спортове на Изумрудения остров, като сред ценните експонати са най-престижните отличия в гелския футбол (Купата Сам Магуайър) и хърлинга (Купа Лайъм Маккарти).

Кървавата неделя

Безспорно най-мрачния ден в историята на ирландския спорт настъпва на 21 ноември 1920 г. и е свързан с войната за независимост на острова. В началото на деня Ирландската републиканска армия (ИРА), водена от Майкъл Колинс, убива и ранява смъртоносно 15 души, разкрити като британски агенти. Малко по-късно полицията нахлува на мач по гелски футбол, провеждащ се на „Кроук парк“, тъй като има информация, че сред публиката са някои от замесените в убийствата. Без предупреждение органите на реда откриват огън по зрители и играчи, в резултат на което загиват 14 души (сред които 2 деца), а още 60 са ранени. Британските власти провеждат разследване, което не води до нищо, а когато ирландския депутат Джоузеф Девлин се опитва да повдигне въпроса в парламента е нападнат физически от своите колеги. Кървавата неделя е важна част от експозицията на Музея на гелския спорт, като сред артефактите е оригинален билет от злополучния мач между Типъръри и Дъблин, съдийска свирка, както и молитвеника, който една от жертвите – Томас Райън носи със себе си на стадиона.

Автор: Теодор Борисов