Футболната мания завладя Грузия

 

От 21 юни до 8 юли в Грузия и Румъния се проведе Европейското първенство за младежи до 21 г., спечелено от Англия. И докато мачовете в северната съседка преминаха при слаб интерес, зрителите в Тбилиси, Кутаиси и Батуми показаха, че футбола в кавказката страна е получил страхотен импулс след отличните изяви на Хвича Кварацхелия в Наполи. Ето и един кратък пътеводител на най-великата игра на грузинска земя.

Тбилиси чупи рекорди

Разположена на река Кура, столицата Тбилиси е дом на един от най-добрите европейски отбори в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век – Динамо. Носителите на КНК за 1981 г. разполагат с играчи като Давид Кипиани, Александър Чивадзе и Владимир Гуцаев, които са част и от Сборная. Понастоящем тимът играе мачовете си на националния стадион „Борис Пайчадзе“, а другото голямо съоръжение в града носи името на звездата от 50-те и 60-те години Михаил Месхи. За нивото на местния футбол говори факта, че и четирите мача от играещия се по същото време турнир за Суперкупата на Грузия завършиха с изпълнение на дузпи. Това обаче не попречи младежката селекция на страната да включва играчи от Валенсия, Шахтьор и Цървена звезда. Футболната мания достигна своята кулминация в четвъртфинала на домакините срещу Израел, който бе изгледан от близо 39 000 души – рекорд е историята на европейските младежки първенства. Въпреки това домакините загубиха след изпълнение на дузпи, но фактът, че в хода на надпреварата победиха Португалия и записаха равенства с Белгия и Нидерландия показва, че няма от какво да бъдат недоволни.

Дайте шанс на мира

Столицата на древна Колхида Кутаиси може да се похвали със старинни манастири и катедрали, но и с традиции във футбола. Местният Торпедо е носител на 4 титли и 5 купи на Грузия, а през 2018 г. отстъпи на Лудогорец в плейофите за влизане в групите на Лига Европа. Най-големият стадион в града в миналото е кръстен на местния спортен деятел Гиви Киладзе, но сега е наречен на знаменития нападател Рамаз Шенгелия. В подстъпите към главната трибуна зрителите ще попаднат на интересна топка, на която думата „мир“ е изписана на 67 световни езика. Автор на монумента е Бесик Адамия и представлява най-големия паметник на мира в световен мащаб, измествайки Стената на мира в Париж, където думата е изписана на 49 езика. За съжаление на местните стадионът им рядко се използва за домакинство на големия събития за разлика от съоръженията в Тбилиси или „Тенгиз Буржанидзе“ в Гори, така че европейските финали бяха отлична възможност да покажат своите организационни способности.

Батуми – център на модерността

Едва ли споменаването на името на намиращия се в близост до границата с Турция Батуми би предизвикал сред читателите асоциации с небостъргачи и модерно строителство, но черноморския град в момента представлява един грузински вариант на Барселона. Градът е столица на Автономната република Аджария и привлича като магнит чуждестранните туристи. Местният Динамо може да се похвали с най-модерния стадион в страната – „Аджарабет арена“. Съоръжението е с капацитет 20 000 седящи места и бе завършено през юли 2020 г. Цената му от близо 25 млн. евро показва, че не е необходимо да се изсипят торби с пари, за да се направи нещо качествено и ефективно. Съоръжението е изградено от панели, които светят през нощта с ефект, вдъхновен от ритъма на местния танц хоруми. „Аджарабет арена“ бе мястото, където Англия победи Испания с 1:0 и спечели първата си европейска младежка титла от 1984 г. насам. Практиката е показала, че от този турнир тръгват кариерите на не една и две звезди, така че нищо чудно скоро всички да говорят за Антъни Гордън, Серхио Гомес или Абел Руис, които блеснаха по румънските и грузински терени.

Автор: Теодор Борисов