Футболната Алма матер

 

Макар международния ден на студентите да се чества на 17 ноември, в България учещите във висши учебни заведения празнуват на 8 декември, когато се чества денят на Св. Климент Охридски. Алма Матер оставя своята следа в българския футбол чрез  Академик София, който има в актива си дори победа на италианския гранд Милан в евротурнирите. Академик Свищов пък е сред малкото отбори в родния футбол, който не е губил домакински мач срещу Левски и ЦСКА в елита. Участие в елита през 1953 г. записва и варненския Академик, докато успехите на пловдивския му съименник са предимно в баскетбола. Ето и някои чуждестранни отбори, създадени от студенти.

Академика Коимбра

Португалският град Коимбра е известен на света основно с един от най-старите университети в света, създаден през далечната 1290 г. На 3 ноември 1887 г. се формира Академичната асоциация Академика Коимбра, която освен културни има и своите спортни секции. Първият футболен мач на Академика е изигран чак през 1912 г., което не пречи на настоящия отбор да води началото си от въпросната 1887 г. В цялата си история клубът има 2 купи на Португалия, но най-запомнящ е сезон 1966-67. Тогава в първенството Академика завършва на 3 точки зад Бенфика, а освен това губи финала за националната купа с 2:3 след продължения от Витория Сетубал. Академика има и българска следа в историята си, след като през 2010 г. там за кратко се задържа нападателя Крум Бибишков.

Естудиантес Ла Плата

Първият голям клуб в разположения в източната част на провинция Буенос Айрес град е Химнасия и Егрима, чието име показва кои спортове са се развивали приоритетно – гимнастика и фехтовка. Част от членовете му са недоволни от неглижирането на футбола и на 4 август 1905 г. сформират нов клуб, като сбирката им се провежда в магазин за обувки. Единодушно за негово име е избрано Естудиантес, тъй като и 20-те основатели са студенти. През годините „червено-белите“ ще спечелят 6 титли на Аржентина и 4 Копа Либертадорес, като историята им е белязана от множество известни имена – от легендарната нападателна линия от 30-те години Професорите, до Хуан Себастиан Верон, станал част и от клубното ръководство.

Университарио Лима

Със своите 26 титли това е най-успешния перуански отбор на местната сцена. Неговото начало е поставено на 7 август 1924 г. от студенти и преподаватели в Националния университет „Сан Маркос“. В международен план най-голямото постижение е достигнатия финал за Копа Либертадорес през 1972 г., който обаче е загубен от аржентинския Индепендиенте с общ резултат 1:2. Най-големите местни легенди са халфа Хосе Луис Каранса и нападателя Теодор „Лоло“ Фернандес, чиито номера (съответно 22 и 9) са извадени от употреба.

ЮК Дъблин

През 1854 г. днешната столица на Ейре Дъблин се сдобива със собствен Католически университет. Той се явява еквивалент на Тринити колидж и идеята му е католиците да получават качествено образование от католически преподаватели. След създаването на Кралския университет на Ирландския висшето учебно заведение минава под неговата опека и получава името Университетски колеж Дъблин. За първи път възпитаници на университета сформират футболен тим през 1895 г. Единствените сериозни успехи в клубната история са спечелените Купа (1984 г.) и Суперкупа (2000 г.) на Ирландия. ЮК Дъблин е свързан и с България, след като през 2000 г. среща Велбъжд Кюстендил и отпада след 3:3 у дома и 0:0 като гост.

Автор: Теодор Борисов