Футболна Виена

Внушителна архитектура, прекрасни паркове и много, много музика – Виена определено има какво да предложи на своите жители и гости. Макар и най-успешните времена да остават в периода преди Втората световна война, футболът също е на почит в австрийската столица. Ето и някои от най-любопитните акценти за всеки, който реши да разнообрази разходката из Шонбрун, Белведере или Хофбург с малко спортен туризъм.

Най-традиционното дерби на континента

Макар понастоящем да не се намират в добро състояние, Рапид и Аустрия Виена са участници в най-традиционното дерби в континентална Европа. До този момент двата тима са изиграли 333 мача помежду си, като в исторически план те отстъпват единствено на Олд Фърм (Селтик-Рейнджърс) и дербито на Единбург (Хартс-Хибърниън). При посещение на клубните им съоръжения (стадион „Алианц“ на Рапид и „Женерали арена“ на Аустрия) ще останете впечатлени от техните клубни музеи. Макар и да не обичат да говорят за това, „зелените“ са ставали шампиони на Германия през 1941 г., когато на финала обръщат Шалке 04 от 0:3 до 4:3. Любопитно е, че и двата отбора са ръководени от бивши селекционери на България – Леополд Нич на Рапид и Ото Файст на Шалке 04. Днес копие от трофея „Виктория“, връчващ се на първенците на Германия в този период, се съхранява в експозицията на музея. От своя страна Аустрия залага на най-значимата фигура в европейския футбол между двете световни войни – Уго Майзъл. Треньорът на легендарния Вундертим на Австрия от 30-те години, по чиято идея е създадена първата крупна клубна надпревара в Европа – Копа Митропа, е почетен с възстановка на кабинета му, изпълнен с негови лични вещи.

Градинари на Ротшилд създават най-стария клуб

22 август 1894 г. може да се счита за начало на организирания футбол във Виена, тъй като тогава е създаден най-стария клуб в града – Фърст Виена. Той е формиран от група градинари, работещи в имението на банкера Натаниел Мейер фон Ротшилд. Колоритната емблема, включваща трискелион (изображение на три бягащи крака) е измислена от Уилям Бийл, използвал за вдъхновение символа на родния си остров Ман, а синьото и жълтото са цветовете на фамилията Ротшилд. Първите години мачовете се играят буквално в градината на клубния патрон, като впоследствие там е построен днешния стадион „Хое Варте“. През това лято Фърст Виена откри третият футболен музей в Австрия, като най-голямата атракция е изложената Копа Митропа, която те печелят през 1931 г. Клубът може да се похвали с това, че първи в Австрия слага осветление на своето съоръжение (1956 г.), а в средата на 80-те години ангажира героя за Аржентина от Мондиал’78 Марио Кемпес. Самата атмосфера на „Хое Варте“ ни пренася в едни по-романтични времена, така че за любителите на футбола от едно време посещението на виенския окръг Дьоблинг е задължително.

Българин пише история във Флоридсдорфер

Въпреки че има в актива си една титла на Австрия от далечната 1918 г., а цветовете му са защитавали играчи като Ернст Оцвирк, Марко Арнаутович и българинът Трифон Иванов, Флоридсдорфер определено не е сред най-успешните и популярни клубове във Виена. В момента 107-годишният клуб изживява прекрасни времена благодарение на усилията на един българин – Александър Гицов. Специалистът е най-младият треньор в професионалния футбол в Австрия със своите 34 г. и прави чудеса в тандем с бившия словенския национал Митя Мьорец, известен у нас с престоя си в софийските ЦСКА и Славия.

Автор: Теодор Борисов