Футбол на висок ток

Европейското първенство по футбол за жени започна през тази седмица със серия от рекорди – 68 871 души посетиха мача на откриването между домакина Англия и Австрия, а във втората си среща „Трите лъвици“ записаха рекордна победа в историята на първенствата – 8:0 срещу Норвегия. Тези исторически постижения са добър повод да разгледаме пътя, който женското направление на най-великата игра изминава през годините.

Ранен успех и забрани

Началото на женския футбол е поставено във Великобритания през 80-те години на XIX в., като то трябва да бъде разглеждано в контекста на суфражисткото движение, искащо избирателни права за дамите. По подобие на мъжете, първите изявени състезателки се представят публично с псевдоними – Хелън Матю е известна като Мисис Греъм, а за истинското име на Нети Хънибол има спорове и до ден днешен. Без съмнение обаче отборът, който има най-голям принос за развитието на женския футбол е Дик, Кър Лейдис. Навръх Боксинг дей през 1920 г. те се изправят срещу Сейнт Хелън Лейдис и привличат вниманието на 53 000 зрители. Господата от английската ФА явно са раздразнени от това неочаквано внимание и през 1921 г. забраняват участието на жени във футболни срещи, определяйки това занимание като „неподходящо за тях“. Това дискриминиращо правило остава в сила в продължение на половин век.

В Испания първият женски футболен отбор (Spanish Girls Club) е създаден още през 1914 г. от бившия играч на Барселона Пако Бру, а Ирен Гонсалес става първата жена, взела участие в мъжки двубой, макар и в неофициални срещи за полуаматьорските Ориламар и Расинг Атлетик. През 1933 г. в Милано пък е формиран първия италиански отбор – Gruppo Femminile di Calcio, който обаче скоро става нежелан от режима на Мусолини, където на жената са отредени само репродуктивни функции.

Трудното завръщане

Първото глобално мащабно събитие, свързано с женския футбол е световното първенство през 1970 г. в Италия. То се организиран от Федерацията за независим европейски женски футбол и е спечелено от Дания след успех на финала с 2:0 срещу домакините. Година по-късно скандинавките дублират успеха си в Мексико, побеждавайки „ацтеките“. За посещаемостта на тази среща има спорове, но при всички положения на стадион „Ацтека“ присъстват минимум 110 000 души, което е рекорд за цялата история на женския футбол. Чак през 1984 г. се провежда първото европейско първенство, което е спечелено от Швеция, а първите световни финали под егидата на ФИФА са от 1991 г. и са спечелени от САЩ. Още през 80-те години в Италия започват да се привличат чужденки, а в началото на новия век в САЩ правят опити за изцяло професионална лига, която не се радва на голям успех.

Съвременният възход

В последните години ръководните футболни фактори започнаха да отдават дължимото на жените, практикуващи най-популярната игра и в няколко страни като САЩ и Норвегия бе постигната договорка за равно заплащане с мъжките отбори. Професионализмът вече е често срещано явление в женския футбол, като от големите първенства най-наскоро го въведе италианската Серия А. В рамките на тази пролет пък два мача на женския тим на Барселона успяха да привлекат над 91 000 зрители на „Ноу Камп“ – срещу Реал Мадрид и Волфсбург. Дамите се сдобиха и със собствена анкета за „Златна топка“ за най-добрата състезателка в света, което е достатъчно свидетелство за ролята, която имат те в днешно време.    Всички коефициенти за европейското първенство за жени може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов