Футбол на три граници

 

Географията на Европа ни предлага отлични възможности за комбинации при наблюдаването на футболни срещи, включително разходката до три държави само с един полет. Това ще се случи ако кацнете на „Евроеърпорт“, което обслужва швейцарския Базел, френския Мюлуз и немския Фрайбург. Те са отдалечени съответно на 3,5, 20 и 46 км. от летището, което при обикновени обстоятества би означавало възможност за качествен туризъм, свързан с най-великата игра. Бившият отбор на Борислав Михайлов и Георги Георгиев обаче се подвизава в Регионал 1 Омирис (шестото ниво на френския футбол), поради което ще съсредоточим вниманието си върху другите две дестинации.

„Червените бикове“ пресушиха шварцвалдския извор

Фрайбург им Брайзгау е типичен немски град, чиято стара част е изградена около градската катедрала. В същото време река Драйзам може да се срещне буквално навсякъде, но присъствието на каналите, по които тя преминава е ненатрапчиво и само придава допълнителен колорит. Във футболен план най-голямата забележителност е стадион „Европа-парк“, намиращ се точно до градското летище. Той носи името на най-големия увеселителен парк в Германия и е дом на Фрайбург от 2021 г., заменяйки старото съоръжение „Драйзамщадион“. В полите на планината Шварцвалд, известна като мястото откъдето извира река Дунав, се говореше за класиране в Шампионската лига, но за тази цел трябваше да бъде преодолян РБ Лайпциг. Излишно е да подчертаваме колко непопулярни са „червените бикове“ в другите части на Германия, така че мотивацията на домакините бе двойна. Тяхното самочувствие обаче бе смачкано няколко дни по-рано, когато на същия този стадион в полуфинал за националната купа те загубиха с 1:5. При обикновени обстоятелства родния фен ще си каже „Тия няма да ги гледам повече“, но очевидно немския манталитет е по-различен и на трибуните присъстваха 32 900 зрители. Гостуващата агитка обаче бе тази, която имаше повече поводи за радост, след като играчите на Марко Розе бяха по-активния отбор и след уцелената греда в самото начало имаха териториално предимство. Те обаче трябваше да чакат до 73-ата минута, когато индивидуална изява на резервата Кевин Кампл донесе единствения гол в срещата. След последния съдийски сигнал се случи още една нетипична сцена – главният съдия Тобиас Велц бе поздравен от малък фен на Фрайбург, който получи като подарък спрея, с който рефера маркира разстоянието на стената (нещо, което по нашите ширини едва ли е възможно).

Класическо дерби и бой

Класирането в швейцарското първенство ни предлага нетипична картина – Базел прави най-слабия си сезон през този век и се намира на пета позиция, докато действащия шампион ФК Цюрих е на осмо място от 10 отбора. При тези изходни позиции двата тима се срещнаха на „Санкт Якоб парк“ в мач, завършил с пълен триумф на гостуващия отбор и фенове. Самата среща бе доволно постна откъм спортно-технически моменти, което накара представителя на Фиорентина (съперник на Базел в полуфиналите в Лигата на конференциите) да заяви, че с изключение на Дан Ндойе и Зеки Амдуни от домакините всички останали играчи на терена са на ниво „Серия Б“. Мачът, който швейцарската преса превъзнасяше като Класиката, завърши с успех 2:0 на ФК Цюрих след голове в продълженията, а в самия си край се превърна в класически кеч мач от типа „Кралско меле“. Двата тима се хванаха за гушите, а съдията Алесандро Дудич изгони трима играчи на Базел и резервата на ФК Цюрих Мирлинд Криезиу. Реферът буквално се изгаври с Таулант Джака, който бе изваден от съблекалнята след преглед на ВАР само за да му се каже, че втория му жълт картон е директен червен и да бъде пратен за втори път под душовете. Към гостуващата пейка и рефера през цялото време летяха предмети – гледка, която не сме свикнали да асоциираме с Швейцария, но очевидно човешките страсти не са чужди на местните.

Автор: Теодор Борисов