Фюри и Уайт готвят зрелище на „Уембли“

Тази събота любителите на бокса ще имат възможност да се насладят на истинско зрелище. Тайсън Фюри се изправя срещу Дилиан Уайт в сблъсък за титлите на Световния боксов съвет (WBC) и списание “The Ring”, който ще се състои на „Уембли“. Циганския крал срещу Крадеца на трупове е сблъсък, който определено ще си заслужава гледането, а ние ще надникнем в биографиите на двамата именити бойци.

От наркотиците и кеча до връщането на върха

Тайсън Люк Фюри е роден на 12 август 1988 г. в Уайтъншоу, предградие на Манчестър. Неговите родители Амбър и Джон Фюри са представители на т.нар. пейви – странстващи ирландци, наричани още „ирландски цигани“. Боксът е на почит в семейството на Фюри-младши – баща му е бивш професионален боксьор, а чичо му Питър впоследствие ще стане негов треньор. Затова не е изненадващо, че Тайсън, неговия полубрат Томи и братовчед му Хюи се качват на ринга от ранна детска възраст. Излишно е да казваме, че името си Фюри получава в чест на Майк Тайсън. В аматьорския бокс той представя Англия и Ейре, преди на 20-годишна възраст да влезе в джунглата на професионалистите. Светът научава за способностите му през 2011 г., когато успява да победи Дерек Чисора за Британската титла в тежка категория. Истинският шок обаче идва 4 години по-късно, когато Фюри се изправя срещу Владимир Кличко в двубой, в който са заложени всички 6 основни титли в тежка категория. Изненадващо или не, срещата в Дюселдорф завършва с успех за британеца, който полага началото на традицията да пее на ринга след важна победа.

В онзи случай той избра песента на Aerosmith  “I Don’t Want to Miss a Thing“, а впоследствие неговата версия на “American Pie” ще взриви социалните мрежи. Докато екипа му подготвя дългоочаквания реванш с украинеца става ясно, че Фюри е уличен в употреба на кокаин и лишен от състезателни права за 2 години. Всички пояси са му отнети, а по време на наказанието си той се бори със зависимостта си от алкохола и наркотиците, както и с наднорменото тегло.

В крайна сметка Фюри се завръща на ринга и си връща отнетото, побеждавайки Дионтей Уайлдър на 1 декември 2018 г. в Лос Анджелис. Той разкрива, че по време на подготовката си за мача всеки ден си е потапял ръцете за 5 минути в петрол, за да подобри здравината на юмруците си. Боксьорът отново става атрактивен за фенове и рекламодатели, като през 2019 г. взима участие в шоу на Световната федерация по кеч (WWE) в Саудитска Арабия срещу хонорар от 15 млн. долара. След трилогията с Дионтей Уайлдър той все още е непобеден на професионалния ринг с 31 победи и 1 равенство от 32 мача.

Бойната машина от Ямайка

Опонентът му Дилиан Уайт е роден на 11 април 1988 г. в Порт Антонио, Ямайка. Той е потомък на ирландеца Патрик Уайт, който емигрира на карибския остров от Дъблин.  На 12 години цялото му семейство се мести във Великобритания и младока прави впечатляваща кариера в бойните спортове. Уайт започва като кикбоксьор, ставайки двукратен британски първенец в тежка категория и европейски К1 шампион. За кратко той се пробва в ММА боевете, преди да се насочи към бокса. Още в дебюта си при аматьорите побеждава Антъни Джошуа, а след още 5 двубоя вече се обвързва с промоутъра Франк Малоуни, който го насочва към професионалистите. По подобие на Фюри, Уайт също попада под ударите на допинг законодателството и бива лишен от права през 2012 г. след употреба на метилхексанамин. Успехите му срещу Джошуа, Чисора и Александър Поветкин го превръщат в естествен опонент за титлите на Световния боксов съвет (WBC) и списание “The Ring”. Прякорите Злодея и Крадеца на трупове най-ясно показват какво може да очакваме от Уайт.

Всички коефициенти за битката на „Уембли“ може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов