Фолклорът на Ел Класико

Тази неделя от 22:00 ч. Реал Мадрид и Барселона ще се изправят един срещу друг в поредното издание на Ел Класико. През годините съперничеството между двата отбора е генерирало много напрежение, а някои дискусионни моменти остават завинаги във фолклора на най-великата игра.

От смълчване до простриране

Времената, в които при отбелязването на попадение голмайсторът получава максимум потупване по рамото от своите съотборници са в миналото и сега всеки играч иска да демонстрира оригиналност, след като се е разписал в противниковата врата. Особено, когато става въпрос за вечния съперник. Крак повлича Раул в сблъсъка на „Ноу Камп“ на 13 октомври 1999 г. Тогава при резултат 2:1 Савио извежда символа на Белия балет и той бележи изравнителен гол, след който прави жест с уста, призоваващ феновете на каталунците да замълчат. „Ясно е, че ще остана в историята с този кадър, но той бе породен от напрежението на терена. Принципно винаги съм уважавал феновете и играчите на Барселона“, ще заяви години по-късно той. На 23 април 2017 г. Лионел Меси отвръща на удара с истински рецитал на „Сантяго Бернабеу“, където бележи 2 гола за победата с 3:2. Едно от попаденията му е под номер 500 в кариерата и за да го ознаменува Бълхата сваля фланелката си и демонстративно я „простира“ пред феновете на Реал. През 2022 г. знаменитият екип ще бъде продаден на аукцион срещу „скромната“ сума от 450 000 долара. Победата на Барса с 5:1 срещу големия съперник на 28 октомври 2018 г. е идеална възможност за Жерар Пике да „троли“ съперника. След петото попадение във вратата на Кралския клуб той демонстративно маха с ръка, показвайки колко са отбелязаните голове. Така се ражда знаменитата „манита“.

Дразнителят Мауриньо

Макар да е работил като преводач на Боби Робсън в Барселона, за трите си години начело на Реал Мадрид Жозе Мауриньо успява да направи така, че всички в Каталуния да го намразят. „Този отбор няма мечти, а обсесия. Познавам добре Ла Масия и още там те учат да мразиш Реал Мадрид. Те мразят повече Реал, отколкото обичат Барселона. Това е най-отвратителният клуб, който съм виждал и нямам търпение да се провалят“, казва Специалния още докато е треньор на Интер. През 2011 г. Барселона елиминира съперника си в полуфиналите на Шампионската лига и португалецът изнася тирада, обвинявайки УЕФА в покровителство на тима на Пеп Гуардиола. „Не знам дали всичко е заради факта, че имат УНИЦЕФ на фланелките“, пеняви си той. Специалистът минава всички граници в мача за Суперкупата през същата година, когато бърка в окото на помощник-треньора на Барселона Тито Виянова, а след това заявява, че не се познава с Пито (игра на думи, тъй като на испански думата означава „пенис“).

Свинската глава

През март 2001 г. зрителите на Ел Класико остават потресени, когато фен от трибуните на „Бернабеу“ удря в гръб вратаря на Барса Пепе Рейна. Нищо обаче не може да се сравни с посрещането, което публиката на „Ноу Камп“ устройва на бившия си любимец Луиш Фиго на 23 ноември 2002 г. При изпълнение на всеки ъглов удар към португалеца политат най-различни предмети като бутилки от уиски, мобилни телефони, радиоапарати, чаши, чинии, монети, но върха на всичко е една свинска глава. След мача носителят на „Златната топка“ за 2000 г. обвинява за станалото треньорът на съперника Луис ван Гаал, който е говорил за него преди мача, а не го е правил когато са работили заедно „и 2,5 година му спасявах задника“. Да, страстите в големия сблъсък на Испания определено са нажежени.

Всички коефициенти за Ел Класико може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов