Физика на късмета

Полезни съвети как да увеличите добрия, и как да намалите лошия, късмет.

Разбираме от късмет, колкото сме разбирали от гравитация през 17-ти век. Звучи малко преувеличено, но късметът влияе на всеки човек и принципите на неговото действие трябва да станат по-ясни за повече хора. Това е важно, защото кратки мигове на несгода могат да бележат целия ни живот, докато едно сладко докосване от фортуната може да преобрази същия този живот до неузнаваеми позитиви. Всеки има вземане-даване с късмета и в следващите редове ще ви посъветваме как да увеличите вземането, за сметка на даването. 

Така че, ако някога сте се чудили

  • Дали днес ще имам късмет?
  • Дали е добра идея да заложа?
  • Колко всъщност съм спечелил от късмета си?

не се чудете повече, а прочетете следващите редове. 

В книгата “Факторът късмет”, др. Ричард Уайзман е извършил стотици експерименти, чрез които се опитва да разбере късмета и законите, които го подчиняват. Едно от основните заключения от тези експерименти е, че човек може да работи за късмета си с точни и предумишлени действия. Всъщност, др. Уайзман е дефинира четири принципа на късмета: 

  • максимизиране на възможностите;
  • вслушване в интуицията;
  • винаги очаквайте положителни резултати;
  • всеки момент на лош късмет е предпоставка за трансформация с обратен знак. 

Ако искате късметът да е на ваша страна, трябва да работите за него

Максимизиране на възможностите

Хората казват, ако искаш да спечелиш от лотарията, трябва да си купиш билет, но ако искаш със сигурност да спечелиш, трябва да си купуваш билет всеки път. Това е основното зад този принцип: колкото повече опити правите, толкова по-висок е процентът на успеваемост. Звучи просто и всъщност е. Но което е лесно за разбиране, е лесно и да забравите да приложете. Уайзман съветва, правете по-малко залози, но на повече игри или повече залози на една и съща игра, но не залагайте големи суми на един залог. С други думи, не дръжте яйцата си в една кошница, ами ги разпределете в максимален брой.

Вслушване в интуицията

В проучването си, Уайзман поема грандиозната задача да свърже късмета с подсъзнанието. Все пак ползваме едва 10% от мозъчния си капацитет, съвсем оправдано е да обърнем внимание на другите 90% и дали пък там не се крие ключът към печелившите залози. Вътрешният глас ни подава сериозно количество информация, която ние не сме могли да регистрираме – някои хора се вслушват в нея, но повечето я игнорират за сметка на студената логика. В едно от изследванията си докторът доказва, че хората, които медитират или си остават време, в което да преценят бъдещите си действия имат над 20% повече късмет от тези, които залагат импулсивно. Една пета повече късмет звучи като нещо, което всеки би искал. И хубавото е, че може да го има, стига да започне да тренира вътрешния си глас, като се вслушва в него.

Винаги очаквайте положителни резултати

“Ами разбира се, че очаквам да спечеля, защо ще залагам иначе!” биха казали много хора, но точно както при първия принцип, и този е лесен за изпускане. Ако преди да заложите се чудите дали днес ви е ден, спрете! Днес ви е ден – това трябва да бъде мантрата ви. Идеята тук е, че вярвайки, че имате добър късмет, вие препрограмираме съзнанието си и така поведението си. А когато съзнанието и подсъзнанието ви са в унисон, може да очаквате добри резултати.

Всеки момент на лош късмет е предпоставка за трансформация с обратен знак. 

Не! Не ви съветваме веднага след като загубите да се впуснете в нов залог, напротив. Последният принцип солидифицира предишните три, като ви дава ясни правила за действие, а именно:

Първо си представете, че можеше да е по-лошо. Поставете се на мястото на някого с по-лош късмет от вашия, това ще ви помогне да не се отчайвате и да не губите хъс. Второ, проектирайте какво хубаво ще се случи в далечното бъдеще, така ще “материализирате” целите си и ще разберете по-ясно защо залагате. Трето, не тъжете, не съжалявайте и не се убивайте от загубата – станалото, станало; утре е нов ден, с нови заложи, които ви очакват. Четвърто, анализирайте всичко, което се е случило преди, повреме и след загубата ви. Да, изгубен залог е нищо друго от загуба, но това не означава, че не се крията поуки за вас.

Единствено чрез самонаблюдение може да подобрите играта си и да увеличите добрия си късмет. 

Това са основните принципи на др. Ричард Уайзман от книгата “Факторът късмет”. Разбира се, има още много да учим за късмета и влиянието му върху нас. На последно място, късметът е всичко казано в тази статия, но и много повече – той е лично преживяване. Затова, ако имате ритуали, талисмани или друго, което ви носи късмет – не спирайте да го ползвате, защото, както казахме, късметът е част от подсъзнанието ни.