Емоцията на Апенините е извън елита

Година след като имаше по един представител във всеки един от европейските клубни финали, Серия А остана без отбор в четвъртфиналите на Шампионската лига. От това, разбира се, не трябва да се правят генерални изводи, но обикновено в подобни случаи феновете се впускат в разсъждения за комерсиалната страна на любимата игра. В следващите редове ще ви разходим из долните нива на калчото – Серия В и Серия D, където се сблъскваме с неподправени емоции и интересни истории.

Херцогството на футбола

Важен ренесансов център, впоследствие превърнал се в дом на музиката, който е сериозно обвързан с партизанското движение. Ако добавим към това и прочутото сирене пармиджано-реджано, то причините да посетите Парма не са никак малко. Почитателите на италианския футбол със сигурност няма да пропуснат и стадион „Енио Тардини“, който е крепостта на дуковете от провинция Емилия-Романия. Чрез клубния музей може да се запознаете със славната история на тима в ерата „Пармалат“, която не включва скудето, но за сметка на това във витрината са КНК, Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа. В него се пазят и интересни артефакти, свързани с България – флагчета и програми от дебюта на тима в евротурнирите през 1991 г. срещу ЦСКА (0:0 в София и 1:1 в Парма), както и снимка на носилия жълто-синя екип в рамките на 1 сезон Христо Стоичков. Настоящият отбор няма звезди от ранга на Канаваро, Тюрам, Креспо, Асприля, Бролин или Тафарел, но за сметка на това разполага с изключително класния румънец Денис Ман. Неговите усилия се оказаха достатъчни за победата с 2:1 над Бреша, която циментира тима на Фабио Пекия на върха и вероятно от следващия сезон отново ще ги гледаме в елита.

Всичко в Кремона е по ноти

Ако сте се чудили защо фабриката за струнни инструменти в Казанлък носи името „Кремона“, то непременно трябва да посетите града с това име. Дори да не лягате и ставате с класическа музика, посещението на Музея на цигулката е задължително, тъй като само така ще разберете защо фамилиите Амати, Страдивари и Гварнери са толкова значими за световната културна история. Във футболен аспект правилното място е стадион „Джовани Дзини“, който е един от 32-мата футболисти и деятели на Кремонезе, загинали през Първата световна война. Паметта им, както и тази на загиналия в нацистския концлагер Маутхаузен Виторио Стакионе е почетена с мемориална плоча. Изпадалият през изминалия сезон от Серия А тим от Кремона се бори със зъби и нокти за бързо завръщане, а една от основните фигури в състава му е българина Валентин Антов. Националът и съотборниците му надвиха директния съперник Комо с 2:1 след късно попадение на Лука Дзанимакия, а двама играчи на изнервения им съперник получиха червени картони от съдията Джакомо Камплоне.

В леговището на вълците

„Скромните“ 166 отбора съставляват четвъртото ниво на италианския футбол Серия D. Част от група В е клуб, който в началото на този век бе пълноправна част от елита – Пиаченца. Братята Филипо и Симоне Индзаги, Алберто Джилардино, Пиетро Виерховод и голмайстора на Серия А Дарио Хюбнер са сред футболистите, обличали екипа на „вълците“. Обяснимо поводи за ентусиазъм на стадион „Леонардо Гарили“ почти липсват, с изключение на моментите, когато там не домакинства мачовете си от втория ешелон Фералпи Сало. Преди сблъсъка на Пиаченца с Леняно се бе изсипал страхотен дъжд, който въпреки усилията на домакините превърна терена с кална баня. Това е спря двата отбора да изнесат истинска битка, в която „вълците“ стигнаха до обрат от 0:1 до 2:1 с попадение в самия край. Главните действащи лица на терена бяха абсолютно анонимни, с изключение на хърватина Морено Вушкович от гостите, който доскоро бе собственост на ЦСКА и игра под наем в Литекс. Толкова за нивото на чуждеците в родния футбол.

Всички коефициенти за италианската Серия В може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов