Емблематични моменти от Копа Америка

Паралелно с европейското първенство още един турнир ще привлече вниманието на футболните фенове между 20 юни и 14 юли – Копа Америка. 48-ото издание на надпреварата ще се състои в САЩ, като в него участие взимат както домакините, така и останалите представители на зона КОНКАКАФ Ямайка, Мексико, Панама, Канада и Коста Рика. В своята дългогодишна история, стартирала през 1916 г., Копа Америка е свидетел на множество куриозно и емблематични моменти, някои от които ще ви припомним в следващите редове.

Най-грозният финал

След като уругваецът Хосе Батиста бива изгонен след само 55 секунди игра на Мондиал’86, южноамериканците са наречени от секретаря на шотландската ФА Ърни Уокър „измамници и страхливци…изметта на световния футбол“. Подобни думи звучат пресилено, но финала на Копа Америка’87 между Селесте и Чили на стадион „Монументал“ в Буенос Айрес определено не може да се определи като добра реклама за най-великата игра. Главният съдия Арпи Фильо е ангажиран постоянно да гаси пожари по целия терен и в крайна сметка той гони цели четирима играчи – капитанът Хосе Пердомо и Енцо Франческоли от Уругвай, както и Едуардо Гомес и Фернандо Астенго от Чили. Единственият гол в срещата бележи Пабло Бенгоечея, а фактът, че на полуфинала урусите побеждават Аржентина на Диего Марадона все пак дава известна легитимност на техния триумф.

Хондураски сюрприз

Проблемите със сигурността винаги стоят на дневен ред при провеждането на голям спортен форум, но Копа Америка 2001 надминава всичко, след като в навечерието на турнира Колумбия е разтърсена от поредица взривове в различни градове, както и похищение на вицепрезидента на местната федерация. Първоначално КОНКАКАФ дори смята да отмени турнира, но след като става ясно, че той все пак ще се състои, Аржентина и Канада отказват да изпратят своите отбори. На тяхно място в последния момент се включват Хондурас и Коста Рика, като играчите на Рамон Марадиага предизвикват истински фурор с представянето си. Хондурас започва участието си със загуба срещу Лос Тикос, но тя е закономерна, тъй като самолетът с отбора каца в Меделин само няколко часа преди срещата. В останалите два двубоя централноамериканската страна побеждава Боливия и Уругвай, а и трите гола са дело на капитана Амадо Гевара. Истинската бомба обаче идва на четвъртфинала в Манисалес, където съперник е Бразилия. Селесао е без най-големите си звезди, но въпреки това очакванията са за лесна победа на тима на Луиш Фелипе Сколари. Те се разбиват на пух и прах, след като първо Жулиано Белети си отбелязва автогол, а в четвъртата минута на добавеното време Саул Мартинес носи шокиращата хондураска победа. Поражението на полуфинала от домакина Колумбия е компенсирано от успех с дузпи срещу Уругвай в битката за третото място, а Амадо Гевара бива определен за играч на турнира.

Кошмарът на Палермо

Без съмнение най-емблематичният момент в историята на Копа Америка са трите дузпи, които Мартин Палермо пропуска в сблъсъка срещу Колумбия през 1999 г. Легендата на Бока Хуниорс прави голям шлем от пропуски от бялата точка, след като последователно уцелва греда, праща топката над вратата, а последния му удар е спасен от вратаря Мигел Калеро. Някак си между другото остава факта, че колумбийците също получават две дузпи, една от които е пропусната от бъдещия играч на софийския ЦСКА Хамилтон Рикард. Иван Кордоба става единственият играч от двата отбора, който бележи своя наказателен удар, а като добавим попаденията на резервите Едвин Конго и Хониер Монтаньо ще открием как Колумбия стига до крайното 3:0. Единственото оправдание на аржентинците е факта, че в последните 20 минути те играят с човек по-малко след изгонването на Хавиер Санети.

Всички коефициенти за Копа Америка може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов