Двойните агенти в Ел Класико

 

В неделя от 22:00 ч. Барселона посреща Реал Мадрид в 287-ото издание на Ел Класико, което ще има пряко отношение към борбата за титлата в Ла Лига. През годините общо 36 играчи са носили фланелките и на двата отбора и макар не всички от тях да са вземали участие в голямото дербито, тяхната история определено е интересна.

Дядо на президентша първи преминава границата

Първият регистриран трансфер между Барселона и ФК Мадрид (тогавашното име на Реал) се случва през 1902 г. Само няколко дни, след като играе срещу столичани, халфът Алфонсо Албенис подсилва техните редици. Той е интересна фигура – син е на композитора и пианист Исаак Албенис, а освен футбол практикува и ръгби. Кариерата му във ФК Мадрид продължава 10 години, а след края на Първата световна война става дипломат и е представител на Испания в Обществото на народите (предшественик на ООН). Неговата дъщеря Тересита сключва брак с Андре Сиганер, от който се ражда бъдещата първа дама на Франция Сесилия Саркози. Прави впечатление, че в началните години е било разпространена практика клубовете да си отдават играчи под наем за един мач при голям брой контузени футболисти. По тази линия през 1908 г. англичанинът Чарлс Уолъс играе за Реал Мадрид, а французина Енрике Норман Фурие защитава цветовете на Барселона в мач за Купата на краля. Впечатление прави и участието за двата отбора на германеца Валтер Росицки, който историците на Белия балет погрешно посочват като поляк.

От Замора до Фиго

Първото сериозно име, играло и за двата отбора е легендарният вратар Рикардо Замора (на испански се изписва Самора, но това е наложеното в България име). Между 1919 и 1922 г. той пази за Барселона, но десетилетие по-късно вече е титуляр под рамките на Реал Мадрид, за когото изиграва най-много мачове в кариерата си. През 1932 г. директен трансфер от Барса в Реал осъществява Хосеп Самитиер, който в детските си години играе футбол с гения Салвадор Дали. Първото наистина скандално преминаване се случва през 1988 г. и главен герой е германецът Бернд Шустер. Русокосият играч има навика да се забърква в скандали като през сезон 1986-87 не взема участие в нито един официален мач за каталунците, тъй като е нежелан от треньорите. В Реал Мадрид той печели 2 титли и купа, но не успява да се разпише в Ел Класико, където остава с две попадения за Барселона. Куриозен е случая с един от основните играчи на Дрийм тийм Михаел Лаудруп, който през 1994 г. се оказва ненужен на „Ноу Камп“ заради лимита за чуждестранни играчи, поради което се озовава на „Сантяго Бернабеу“. Така се стига до куриозния момент датчанинът да играе за Барса при победата с 5:0 на 8 януари 1994 г. и за Кралския клуб при успеха със същия резултат на 7 януари следващата година. Нищо обаче не може да се сравни с трансфера на Луиш Фиго в Реал Мадрид през 2000 г. за 62 млн. евро. Посрещането му в първото гостуване в Каталуния на 21 октомври същата година е повече от „приятелско“ – към терена летят монети, ножове, бутилки уиски, a при следващата му визита в Барселона към арсенала е добавена дори…свинска глава. Затова всеки футболист, играл за някой от испанските грандове, трябва да помисли внимателно преди да отиде при врага.

Всички коефициенти за дербито може да откриете тук.

 

Автор: Теодор Борисов