Драмата на Втора Бундеслига

Сезонът във футболна Европа е към своя край, като освен интригата за шампионската титла, феновете обикновено се вълнуват и от това кои ще са членовете на елита за следващия сезон. От тази гледна точка Втора Бундеслига на Германия предлага истинска драма, тъй като 3 кръга преди края 6 отбора са събрани в 7 точки и възможностите за подредбата на крайното класиране са най-разнообразни.

Български гол вдъхнови „Бременските музиканти“

Само преди две десетилетия Шалке 04 и Вердер Бремен спореха за титлата в немския елит и редовно създаваха проблеми на Байерн. През този уикенд „кралскосините“ приеха „бременските музиканти“ в директен спор за първото място, имайки преднина от 2 точки на върха. Очакванията за дерби обаче не се потвърдиха – играчите на Оле Вернер буквално декласираха противника си и спечелиха с 4:1 насред „Фелтинс арена“. Началото на симфонията на „бременските музиканти“ бе поставено в 9-ата минута с попадение на Илия Груев-младши. 21-годишният българин има в актива си през сезона 23 мача и дава заявка, че може да играе успешно на най-високо ниво. Съотборниците му Никлас Фюлкруг и Марвин Дукш довършиха своя опонент, а Симон Тероде само успя да върне един гол за Шалке. Именно той е водещия реализатор в лигата с 25 гола, като изоставането на втория Дукш е значимо – 19 гола. Това поражение спря серията на Шалке от 5 поредни победи, като успеха на Дармщад като гост на Санкт Паули върна хесенци в играта.

Хамбургски неволи

Представителите на северния пристанищен град Хамбург регистрират отличен сезон, в който обаче вероятно ще останат капо. Санкт Паули хвърлиха бомбата в турнира за Купата на Германия, елиминирайки носителя на трофея Борусия Дортмунд, само за да бъдат елиминирани на четвъртфиналите от Унион Берлин. Отборът на Тимо Шулц избра най-неподходящия момент да изпадне в криза и след серия от 4 последователни двубоя без победа изпаднаха от тройката. При европейския клубен шампион за 1983 г. Хамбургер положение е ясно – до 2018 г. те бяха единствения отбор, взел участие във всички сезони на Първа Бундеслига, а след изпадането си така и не могат да си стъпят на краката. През този сезон отборът на Тим Валтер регистрира 12 равенства (само Карслруе има повече – 13), което подкопава усилията им. Друг традиционен тим – Нюрнберг, сам се изхвърли от борбата, губейки с 2:4 домакинството си на Зандхаузен. Куриозното е, че и четирите гола паднаха след изпълнение на ъглов удар, което ясно показва къде са слабостите в състава на Роберт Клаус.

Сбогуване с Господин Трета лига

Битката в дъното на класирането включва едно добре познато име в немските футболни среди – Павел Дочев. Специалистът живее и работи в страната с кратки прекъсвания от 1992 г. насам и неслучайно бе избран за треньор на века на Падерборн. Дочев записа името си в историята, ставайки треньорът с най-много мачове в Трета лига. Той започна настоящия сезон начело на Дуисбург, след което се премести в Ерцгебирге Ауе, където зае директорски пост. През февруари той застана на пейката на тима и обяви, че това ще е последния му ангажимент като треньор. 3 кръга преди края Ерцгебирге Ауе е на 7 точки от Динамо Дрезден, който понастоящем заема място, даващо право на участие в плейофите за оцеляване и на практика могат да се считат за сигурни изпадащи.

Всички коефициенти за Втора Бундеслига може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов