Драмата на Старата фирма

Тази неделя за 428-ми път един срещу друг ще излязат вечните съперници в шотландския футбол Селтик и Рейнджърс. Макар за произхода на наименованието Олд Фърм (Старата фирма) да има спорове, това без съмнение е една от най-големите вражди в световния футбол. Ето и някои от емблематичните моменти от това противоборство:

Смърт на терена

etm3057 Millennium Memories Rangers versus Celtic September 1931 The tackle that resulted in the death of Celtic goalkeeper John Thomson. As he dived at the feet of Sam English the strikers steel toe-capped boot smashed into his head causing a fatal injury.

Първоначално отношенията между двата клуба са напълно нормални, като до Първата световна война дори не съществува изразено деление на католици и протестанти. Интензитетът на съперничеството обаче постепенно нараства, за да се стигне до фаталния 5 септември 1931 г. Пред 80 000 зрители на „Айброкс“ съперниците не предлагат особено качествен двубой и нулевото равенство изглежда логичната развръзка. В началото на втората част нападателят на Рейнджърс Сам Инглиш и вратаря Джон Томпсън се сблъскват зверски при опит да стигнат до една топка. Стражът на „детелините“ е ударен тежко в главата от коляното на съперника, в резултат на което е с пукнат череп и разкъсана артерия на дясното слепоочие. При вида на гледката от централната трибуна се чува пронизителен женски писък – годеницата на Томпсън Маргарет Финли, гледаща срещата в компанията на брат му Джим, подозира най-лошото. Вратарят е изнесен на носилка, а един от играчите на Рейнджърс, който е студент по медицина, впоследствие казва, че още на терена си е личало, че шанса му да оцелее е малък. Часове по-късно Джон Томпсън умира от раните си в болница „Виктория Инфирмари“, ставайки жертва на голямото съперничество.

Слънчевият „Хемпдън“

На 19 октомври 1957 г. двата тима се срещат на „Хемпдън парк“ в първия финал за Купата на лигата, в който се изправят един срещу друг. Рейнджърс е действащия шампион, а Селтик – актуалния носител на трофея. Дори и най-големите оптимисти в лагера на „детелините“ обаче не са сънували разгромната победа със 7:1. Уилям Макфейл се отчита с хеттрик, Нийл Мохан добавя два, а Сами Уилсън и Уилям Фърни добавят по още едно попадение, докато почетния гол за Рейнджърс е дело на Били Симпсън. И до днес феновете на Селтик почитат гръмката победа в слънчевия съботен следобед с песента „Hampden in the Sun“.

Двойни агенти

Общо 20 футболисти са взели участие и за двата отбора в Олд Фърм. Безспорно най-голям отзвук предизвиква пристигането на Мо Джонстън в Рейнджърс през 1989 г. Нападателят, който е играл за Селтик в продължение на 3 години, бива привлечен от френския Нант и става първия католик, обличащ синия екип след Първата световна война. Първоначално феновете на Джърс го приемат на нож, като някои от тях дори си изгарят сезонните билети в знак на протест, но Джонстън успява да ги спечели, отбелязвайки късен победен гол в дербито на 4 ноември 1989 г. Кени Милър пък се превръща в един от най-резултатните играчи в големия сблъсък, разписвайки се 10 пъти. 9 от тях са с екипа на Рейнджърс, а голът му при победата на Селтик с 2:0 на 23 септември 2006 г. всъщност е дебютното му попадение с екипа на „детелините“. Любопитна история има и халфа Алфи Кон, който е включен в Залата на славата на Рейнджърс. През 1977 г. обаче той бива трансфериран от Тотнъм в Селтик и облича зелено-белия екип. Същата година печели Купата на Шотландия след победа на финала с 1:0 срещу…познахте, Рейнджърс.

Преди неделното дерби Селтик има преднина от 3 точки пред големия си съперник, но тима на Джовани Ван Бронкхорст ще има домакинско предимство на „Айброкс“. Макар да загуби последното дерби с 0:3, Рейнджърс се счита за фаворит в мача – 2,37. Шансовете на Селтик се оценяват на 2,90, а равенството се котира 3,25.

Всички коефициенти за Олд Фърм и останалите двубои от шотландския елит може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов