Доминацията на Лудогорец почна с триумф над ЦСКА

 

В неделя от 20:15 ч. ЦСКА и Лудогорец ще се изправят в мач, имащ сериозно отношение към борбата за шампионската титла. „Армейците“ имат 2 точки аванс 3 кръга преди края на редовния сезон и са твърдо решение да спрат хегемонията на своя съперник. В сблъсъка има и чисто символичен елемент, тъй като разградчани започнаха своята безпрецедентна серия от 11 поредни титли именно с победа срещу ЦСКА.

Голямото измъкване

През 2011 г. за пръв път в своята история Лудогорец печели промоция в българския елит. Тимът е воден от младия специалист Ивайло Петев, а в редиците му са привлечени опитни български играчи като Иван Стоянов, Емил Гъргоров и Станислав Генчев. В състава има и чужденци от 11 националности, сред които изпъква бъдещия национал на България Марселиньо. Новаците стартират със серия от 8 победи и 1 равен, като най-впечатляващи са успехите над Славия с 6:0 и Левски с 2:1. Никой обаче не им дава шансове в крайната борба за титлата, въпреки че фаворитът ЦСКА прави треньорска рокада в хода на есента, заменяйки Милен Радуканов с дуета Димитър Пенев – Драголюб Симонович. Двата отбора си дават среща в последния есенен кръг на 28 ноември 2011 г. и двете попадения на Жуниор Мораеш до 20-ата минута сякаш предрешават крайния изход. В рамките на заключителните 5 минути обаче „зелените“ нанасят своя удар и стигат до равенството с голове на Жуниор Кишада и Иван Стоянов – развой, оказал се от съдбоносно значение в по-нататъшната борба.

Шампионският гол на Деко

Ситуацията през пролетта в Борисовата градина е динамична и през март начело на тима застава Стойчо Младенов. „Армейците“ водят комфортно в подреждането, но се пропукват в самия край, регистрирайки поражения от Левски и Миньор. Въпреки това преди двубоя в Разград на 23 май 2012 г. е ясно, че дори и точка ще е достатъчна, за да може трофея да отиде в София. Говорейки за купи, Лудогорец използват случая, за да покажат спечелената малко преди това Купата на България (2:1 срещу Локомотив Пловдив). Еуфорията в Разград е сериозна, като от клуба дори пускат билети на цена 1000 лева, приходите от които ще отидат за разширяване на базата „Гнездо на орли“. Срещата започва с натиск на домакините, които дори откриват резултата чрез Емил Гъргоров, но попадението е отменено поради засада. Нищо обаче не е в състояние да спаси „армейците“ в 19-ата минута, когато Мирослав Иванов с отличен шут от пряк свободен удар не оставя шансове на Райс М‘Боли. ЦСКА отговаря с удар в гредата на Пламен Крачунов, но в самия край на полувремето тимът остава с човек по-малко след изгонването на Ангел Грънчов. Началото на втората част започва с отстраняване на Стойчо Младенов от резервната скамейка, но на терена скоро силите са изравнени, след като Светослав Дяков получава втори жълт картон. Логично гостите хвърлят всички сили в атака и на два пъти гредите спасяват Урош Голубович при изстрелите на Крачунов и Нджонго Присо. След последния съдийски сигнал феновете в Разград празнуват първата шампионска титла в историята, извоювана с точка пред доста по-реномирания съперник. Капитанът Емил Гъргоров вдига трофея, което ще се превърне в стандартно упражнение за играчите на „орлите“ в следващите години.

Всички коефициенти за ЦСКА – Лудогорец може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов