Дел Пиеро – джентълменът, който не остави своята дама

Футболът отдавна не е това, което беше. За съжаление, любимата игра на милиони, се превърна в бизнес, а романтиката почти изчезна. Разглезените футболисти, алчните агенти, парите на знайни и незнайни богаташи от всякакви точки на света „убиха“ спорта и всеки мисли само за пари. Думата „лоялност“ става все по-неизползвана и рядко срещана. Ти представяш ли си Мбапе да остане в ПСЖ до края на кариерата си? А Холанд да се пенсионира в Борусия Дортмунд? Ние не.

Именно за това Алесандро Дел Пиеро е издигнат в култ от тифозите на Ювентус. Освен, че бе един от най-големите за времето си, той остана верен на „Старата госпожа“ докрай. И в най-трудните за нея моменти. През 2006 година, дни след като Италия вдигна световната купа, Ювентус бе изхвърлен в Серия Б. Помниш защо – Калчополи.

Повечето играчи се разбягаха, а Дел Пиеро бе засипан с оферти почти веднага – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Милан…Нормално – кой би си представял, че той ще играе дербита със Салернитана, Козенца и Асколи. Но той реши да остане и да бъде кавалер на дамата на сърцето си в най-трудните за нея дни. Заедно с другите лидери на отбора – Буфон и Недвед изкачват Ювентус на мястото, където принадлежи. С умиление си спомняме как влизаше като смяна на… Валери Божинов.

Великият Сър Алекс Фъргюсън, на въпрос кой е футболистът, който винаги е искал да тренира, но не е имал възможността, отговаря без да се замисля „ Дел Пиеро, няма друг футболист като него.“

Дел Пиеро слага край на кариерата си по възможно най-подходящият за него начин – като шампион с Ювентус. Торинци завършват сезон 2011/2012 без загуба и печелят титлата за първи път от 2006 година. Тогава Дел Пиеро не избра славата и парите, а любовта.