Да си от двете страни на барикадата в Мадрид

В неделя мадридските грандове Реал и Атлетико ще сложат край на своя маратон от четири мача с шампионатен сблъсък на „Сантяго Бернабеу“. „Белия балет“ елиминира своя градски съперник в турнира за Суперкупата на Испания, но „дюшекчиите“ взеха достоен реванш и изхвърлиха тима на Карло Анчелоти от Купата на краля след истинска драма. Въпреки големия интензитет в това дерби общо 66 играчи са защитавали цветовете и на двата клуба, като сред тях има наистина емблематични имена за испанския и европейския футбол. Правим уточнение, че в бройката не се включват играчи като Раул Гонсалес, Саул Нигес и Тео Ернандес, които са били юноши на някой от двата отбора, но не са играли мачове за него в мъжкия футбол.

Сантяго Бернабеу

За състезателната кариера на дългогодишния президент на Реал Мадрид не се говори много, но все пак е за отбелязване, че между 1911 и 1926 г. той е нападател на Кралския клуб. Единственото тъмно петно в биографията му идва през 1920 г., когато Бернабеу решава да премине в Атлетико по покана на своя приятел и бъдещ президент на „дюшекчиите“ Хулиан Руете. Според тогавашните разпоредби обаче той има право да играе за новия си клуб година след като е напуснал предишния, а за този период взима участие само в една приятелска среща – срещу Рекреативо Мадрид. Докато трае тази пауза Бернабеу поддържа форма и с Оветенсе от Овиедо, преди в крайна сметка да се разкае и да се върне в отбора на сърцето си.

Уго Санчес

През 1981 г. Атлетико успява да привлече нападателят на УНАМ Пумас под носа на Арсенал и въпреки трудното начало той се превръща в основен реализатор на „червено-белите“. 79 гола в 151 мача са достатъчна причина Санчес завинаги да остане в сърцата на феновете. На 15 юли 1985 г. обаче привържениците на „дюшекчиите“ са неприятно изненадани от новината, че техния идол преминава на „Сантяго Бернабеу“. Сделката се случва с посредничеството на бившия му клуб УНАМ, а парите са преведени в мексиканска банка. 50 000 зрители присъстват на официалното представяне на нападателя, който ще допринесе за 4 титли, една Купа на краля и една Купа на УЕФА със своите попадения.

Бернд Шустер

Скандалният германец преминава директно от „Сантяго Бернабеу“ на „Висенте Калдерон“ и още през първия си сезон в клуба печели Купата на краля. Под ръководството на Томислав Ивич, а след това и на Луис Арагонес, „дюшекчиите“ залагат на контраатакуващ футбол, който им носи още един успех във втория по престиж турнир. 3 години с „червено-бялата“ фланелка се оказват достатъчни за Шустер, който решава да направи последен рейд в Бундеслигата и подписва с Леверкузен.

Тибо Куртоа

Белгиецът, заедно с Хосе Луис Перес – Пая, може да се похвали със спечелването на шампионската титла и с двата мадридски клуба. През 2014 г. стражът триумфира с Атлетико, а през 2020 и 2021 г. го прави с Реал. Въпреки че между двата му престоя стоят 4 години в Челси, на „Метрополитано“ той винаги е посрещан с откровена неприязън. Като играч с над 100 мача за Атлетико той има своя звезда на славата пред стадиона, но заедно с тази на Уго Санчес тя твърде често е поругавана.

Всички коефициенти за мадридското дерби може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов