„Червено-белите“ финали за Купата

Следващият четвъртък ЦСКА и Славия ще определят първия финалист в SESAME Купа на България. „Армейците“ имат преднина от 2:0, но тимът на Златомир Загорчич не се е отказал да преследва своята мечта. В миналото двата отбора са се изправяли 4 пъти в спор за трофея, а ние ще си припомним какво се случвало в тези срещи.

Пореден триумф в ерата „ЦДНА“

През 50-те години ЦСКА, тогава носещ името ЦДНА, е доминиращата сила в българския футбол и победите на тима са се приемали като нещо напълно закономерно. На този фон финалът за Купата на съветската армия на 7 ноември 1954 г. е наистина драматичен. Слабият дъжд не повлиява на качеството на двубоя, което е повече от задоволително. Тимът на Крум Милев открива резултата в 21-ата минута, след като Крум Янев намира Димитър Миланов и Пижо без проблеми преодолява вратаря Йордан Йосифов. Отново той е на точното място и удвоява преднината на тима си. „Белите“ обаче не се предават и в 42-ата минута игра с ръка на Манол Манолов при удара на Георги Гугалов довежда до дузпа, реализирана от Милчо Горанов. Това обаче не се оказва достатъчно и след мача ген. Владимир Стойчев връчва трофея на капитана Стефан Божков.

Сблъсък на евробойците

10 септември 1966 г. е датата, на която двата тима отново се срещат на стадион „Васил Левски“. Треньорът Добромир Ташков-Мирко, който играе в предишния финал разполага с отличен отбор, който съумява да открие още в 3-ата минута. Александър Василев-Чоко преодолява Димитър Пенев и с точен удар преодолява Йордан Филипов. Малко след това Емануил Манолов цели гредата, след което Славия се ориентира към бранене на преднината си, което в крайна сметка се случва. Двубоят спокойно може да се определи като най-високопрофилния финал в историята на надпреварата, тъй като през следващия сезон 1966-67 двата отбора ще достигнат полуфинал в евротурнирите. „Белите“ правят това първи, стигайки до сблъсъци с Глазгоу Рейнджърс в КНК, докато „армейците“ отстъпват пред Интер в КЕШ в истинска епопея от три двубоя, последния от които се играе в Болоня.

„Армейски“ рецитал

Още преди двубоя на 12 юли 1972 г. ЦСКА е абсолютен фаворит, тъй като половин месец по-рано в шампионатен двубой разбива съперника си с 6:0. Все пак Славия не е за подценяване, за което свидетелства победата с 9:8 след изпълнение на дузпи в полуфинала с Левски, белязан от спорното съдийство на Гочо Русев. Тимът на Манол Манолов обаче си прави срещата лесна и още до почивката има 2 чисти гола преднина след попаденията на Петър Жеков (18-та минута) и Димитър Марашлиев (28-ма минута). Марашлиев, който година по-късно ще накаже европейския клубен шампион Аякс, оформя крайния резултат от дузпа в 55-ата минута. За тежката загуба допринася и стратегията на треньора на Славия Александър Илиев, който слага Емануил Манолов на нетипичния за него пост на ляв бек.

Последният сблъсък

Близо 15 000 зрители наблюдаваха последния мач между двата отбора в спор за Купата на България на 25 май 2011 г. Въпреки доброто представяне през пролетта, тимът на Милен Радуканов завършва трети в първенството и този мач е последния му шанс за трофей. Двубоят практически преминава на една врата и след серия от пропуски Спас Делев съумява да отбележи единствения гол в 39-ата минута. „Белите“ не само не се връщат в мача, а и минута преди края остават в намален състав след изгонването на Жосиас Басо.

Автоголът на Гьоко Зайков и попадението на Иван Турицов от дузпа дават комфортна преднина на ЦСКА преди реванша на „Българска армия“. Вътрешните проблеми в клуба и резултата от предстоящото дерби с Левски обаче могат да се окажат фактор, който да върне Славия в играта. Всички коефициенти за  SESAME Купа на България може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов