Чехия или Словакия – къде да отидем на мач

 

В периода 1918-92 г., с кратко прекъсване по време на Втората световна война, Чехия и Словакия са една държава. Макар да не спада към водещите сили в най-великата игра, страната може да се похвали с два финала на световно първенство, европейска титла, както и континентални отличия на клубните отбори. В момента двете страни имат самостоятелен път на развитие, а целта на настоящия текст е да разберем коя от тях е по-подходяща за посещение на футболен мач. Като база за сравнение са използвани мачовете Яблонец-Спарта, Млада Болеслав – Славия Прага и Жилина-Злате Моравце.

Транспорт

Нискотарифните компании предлагат полети до Братислава, а ако случайно нямате удобна дата, Виена е само на час разстояние с автобус. В самата Словакия функционира много добре уредена железопътна мрежа, а основните футболни градове са на достъпно разстояние – Търнава е на между 30 и 50 минути, Дунайска стреда – 1 час, Жилина – 2 часа. Ситуацията в Чехия не е такава – до Бърно и Прага се стига основно през Австрия и Словакия, а за северната част на страната, включително Острава, трябва да разчитате на полети до Вроцлав. Правим уточнение, че говорим за най-икономичните варианти за вашето пътуване.

Чехия – Словакия 0:1

Свободно време

Винаги е добре футболен мач да се съчетава с културно-историческа обиколка на дадено населено място. Сравненията между столиците Прага и Братислава просто са несериозни – може да си направите отделни пътувания за мачове на Славия, Спарта, Бохемианс или Дукла, и пак да ви останат неща за гледане. В провинцията положението е също – в Млада Болеслав се намира музея на „Шкода“, който ще задоволи и най-претенциозните любители на автомобилите. В Либерец пък е родната къща на знаменития автомобилен конструктор Фердинанд Порше. Градове като Търнава и Жилина могат да предложат единствено кокетен исторически център, като във втория случай градът може да се ползва само като отправна точка за разположените наблизо замъци или за разходка в Татрите.

Чехия – Словакия 1:1

Изживяване на стадиона

Макар че комбинирано стадионите на Яблонец и Млада Болеслав са колкото капацитета на „Под Дубном“ в Жилина (11 258), разликата в посещението бе фрапантна – запълнени до последно съоръжение срещу малко над 1400 души в сблъсъка със Злате Моравце. Фенмагазините на трите отбора определено не са нещо забележително (Млада Болеслав дори е адаптирал фургон за тази цел), но имат всичко, от което един фен се нуждае, което е най-важното. В Словакия бирата е от порядъка на 2-3 евро, докато в Чехия цените са доста по-народни – 30 крони (2,44 лв.). В допълнение на мачовете там срещу 50 крони (4 лв.) получаваш специална тематична пластмасова халба, на която обикновено е изобразен настоящ или легендарен играч на клуба. Ако желаеш може да я върнеш, срещу което си получаваш парите обратно, ако искаш я задържаш като сувенир. За качеството на самата бира не е необходимо да се говори.

Чехия – Словакия 2:1

Ниво на футбола

На пръв поглед разликата в класите е отчетлива – Чехия е на 15-то място в ранглистата на УЕФА, а Словакия – на 30-о. Разглежданите мачове обаче показаха, че откъм интрига словаците имат повече аргументи. Спарта разгроми Яблонец с 5:1 (Мартин Минчев отбеляза един от головете), а макар да надви Млада Болеслав само с 1:0, Славия изглеждаше обречена да спечели. В същото време лидерът в класирането Жилина срещна огромни проблеми при домакинството на предпоследния Злате Моравце. Домакините се видяха изоставащи в резултата с 0:2  и изравниха чак в 84-ата минута, след като преди това вратарят им Лубомир Белко бе извадил няколко сериозни положения. В седмата минута на добавеното време именно той успя да предотврати победно попадение за гостите, а изританата от стража топка се оказа в резервата Ерик Биле, който заби гола на победата. „Каква поредна футболна драма“, биха казали колегите.

Чехия – Словакия 2:2

Присъдата

Тъй като по обективните критерии двете кандидатури изглеждат равностойни бихме ви препоръчали да посетите и двете страни, за да усетите разликата и прецените сами. Ако все пак се допитате до половинката си, вероятно реномето на Златна Прага ще натежи, така че действайте според обстоятелствата. Каквото и да решите, няма да сбъркате.

Всички коефициенти за първенствата на Чехия, Словакия и още десетки лиги може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов