Българската надежда за Формула 1

 

От десетилетия насам Формула 1 има своите верни почитатели у нас и докато в началото те са се задоволявали с показваните по Българската телевизия стартове от пистата Хунгароринг, днес при желание могат да посещават и самите състезания. За съжаление дългогодишната мечта за това надпреварата да стъпи на родна територия засега няма как да се осъществи, но за сметка на това един наш пилот прави решителни крачки към това да стане част от „кервана“. Името му е Никола Цолов, а историята му е доказателство, че когато човек има желание и работи упорито, нищо не може да застане на пътя на мечтите му.

Той е роден на 21 декември 2006 г. в София. Още на 7-годишна възраст се запалва по картинга и скоро талантът му бива забелязан от бившия пилот в немската Формула BMW Николай Върбицалиев. По негова препоръка Цолов е обучаван професионално в продължение на 2 години в Картинг академията за млади пилоти, заниманията в която се провеждат на пистата Пауталия в Кюстендил. След като прави впечатление на балканско ниво, през 2018 г. Никола заминава за Италия, където година по-късно печели Световната WSK OpenCup в клас „Мини“. Преминаването му в клас „ОК Джуниър“ през 2020 г. също е успешно и скоро той хваща окото на самия Фернандо Алонсо.

Световният шампион от 2005 и 2006 г. привлича българина в новооснованата си мениджърска компания „A14 Management“ и скоро доверието му към младока се оправдава. Той започва да се състезава в испанския шампионат на Формула 4 за отбора на „Кампос Рейсинг“. През 2022 г. печели 13 победи от 21 старта и така безапелационно печели титлата. В добавка трябва да отчетем 15 полпозишъна и 17 най-бързи обиколки в хода на сезона. Логичната следваща стъпка е Формула 3, където подписва договор с „ART Grand Prix“. През миналата седмица Цолов записа и първите си точки в първенството, завършвайки на 7-мо място в спринтовата надпревара на пистата „Спа“. Първоначално той бе лишен от тях, тъй като бе обявено, че те няма да се раздават, тъй като пилотите така и не са завъртяли 2 последователни обиколки без наличието на кола за сигурност. Впоследствие обаче това решение бе преосмислено и в крайна сметка Цолов записа името си в историята.

Сега пътят на Никола към Формула 1 изглежда открит, тъй като той има подписан договор с Alpine F1 Racing Team и академията на отбора за развитие на млади таланти. „Голямата ми мечта е да стана първият български пилот във Формула 1 и в момента смятам, че тя е реалистична. Въпреки това трябва да продължа да работя много усилено всяка година. Трябва също така да намерим и много спонсори, така че всички хора, които искат да ни подкрепят ще ни помогнат много“, казва в свое интервю Цолов. Конкуренцията не е никак малка, тъй като в академията на „Алпин“ понастоящем има пилоти от Австралия, Бразилия, Германия, Франция, Италия, Япония и Великобритания. По време на целия си път на развитие той е подкрепян от своите родители Мира и Димитър. Майка му дори напуска работа, за да може да бъде непрекъснато с него по време на тестове и състезания. Баща му, който е компютърен специалист, не спира да окуражава своя син, който е изминал сериозен път, за да се намира в момента в подстъпите към Формула 1.

Автор: Теодор Борисов