България на европейски първенства по баскетбол

На 1 септември ще се открие тазгодишното издание на Евробаскет. България ще има честта да участва в първия мач в надпреварата срещу трикратния европейски шампион Испания, който ще се състои в Тбилиси. Селекционерът Росен Барчовски и неговите играчи ще запишат 25-то участие на страната в шампионата на Стария континент, като историята ни дава достатъчно поводи за гордост.

Дебют сред най-добрите

В началните години на своето развитие в България баскетболът е спорт, почти изцяло ориентиран към дамите. Първите турнири са под юрисдикцията на СОСО (Софийска окръжна спортна област), като до 1934 г. организатор е секция Специални спортове. На следващата година България става член на ФИБА, а освен това страната получава възможност да вземе участие в първото европейско първенство за мъже, провеждащо се през 1935 г. Събрана е селекция от играчи на АС 23, ФК 13 и Американския колеж. Ръководени от своя съотборник Крум Константинов, българите губят на старта от Италия, а впоследствие регистрират победа срещу Унгария и поражения от Белгия и Скуадра адзура, за да финишират на 8-мо място. Победител в надпреварата изненадващо е Латвия. Турнирът е генерална репетиция преди олимпийските игри в Берлин през 1936 г., когато баскетболът става част от олимпийската програма, но ръководителите на родния спорт решават да не изпращаме отбор поради липсата на международен опит. Ще трябва да мине време, преди да се докаже на практика мнението на създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит – „Българите са добри войници и като такива сигурно са добри баскетболисти“.

В подножието на върха

В средата на 50-те години националният отбор по баскетбол се превръща в сериозен фактор на европейската сцена. Воден от Людмил Катерински, тима разполага с играчи като Цветан Барчовски, Атанас Пейчински и Виктор Радев. На олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. завършваме на 5-то място, а година по-късно европейското първенство се провежда на стадион „Васил Левски“. Националите записват 9 поредни победи в предварителния кръг и финалната група, като в последния си мач се изправят в директен сблъсък за златото срещу СССР. На почивката водим с 4 точки разлика, но в крайна сметка за съжаление губим с 57:60. Най-резултатен от българите е Цветко Савов с 15 точки, а Виктор Зубков от съперника регистрира 17. Година по-късно женския национален отбор взима частичен реванш, печелейки европейската титла в Лодз, Полша за сметка на Сборная.

Повелителят на Евробаскет

Ако трябва да отличим един български баскетболист, участвал на европейски първенства, без съмнение това е Атанас Голомеев. Змея, както е известен сред феновете, участва в 5 турнира (Италия’69, ФРГ’71, Испания’73, Югославия’75 и Белгия‘77), в които показва, че е един от най-добрите баскетболисти на континента. През 1973 г. той става най-добър реализатор на надпреварата с 22,3 точки средно на мач, а 2 години по-късно повтаря постижението си със средно 22,9. Освен това Голомеев попада 4 пъти в идеалния отбор на Евробаскет (1971, 1973, 1975, 1977) – постижение, което трудно някой роден играч ще повтори. За отбелязване е и постижението на именития наш съдия Артеник Арабаджиян, който е ръководил мачове на 6 европейски първенства, което в добавка към трите му олимпийски игри, три световни първенства и четири финала в Купата на европейските шампиони (сега Евролига) оформят една респектираща визитка.

 

Автор: Теодор Борисов