Битката за Манчестър в ФА Къп

 

Тази събота на „Уембли“ хегемонът във Висшата лига в последните години Манчестър Сити ще се изправи срещу градския си съперник Манчестър Юнайтед в битка за ФА Къп. „Гражданите“ са се прицелили в исторически требъл, но със сигурност имат едно наум предвид отрицателния си баланс срещу „червените дяволи“. Двата тима са се срещали 9 пъти в рамките на Купата на Англия, като Юнайтед продължава в 6 от тях и има предимство в головата разлика (18:12). Ето някои от най-интересните сблъсъци между грандовете от Манчестър.

Железниците срещу църквата

Първият мач в рамките на ФА Къп между двата отбора се състои на 3 октомври 1891 г., но той се провежда при съвсем различни обстоятелства. В този период Юнайтед носи името Нютън Хийт в чест на едноименното депо на Ланкашърските и Йоркшърски железници, докато Сити е познат като Ардуик и е основан към църквата Св. Марк. И двата отбора на този етап са членове на Футболния алианс, създаден като противовес на Футболната лига. Двубоят от Първия квалификационен кръг на надпреварата се играе пред 10 000 зрители на „Норт банк“ и предлага много емоции. Нютън Хийт успяват да си върнат за загубата с 0:1 от същия съперник във финала за Купата на Манчестър и го разбиват с 5:1. В герой на мача се превръща вратарят Уилям Дъглас, който е единствената причина резултатът да не придобие още по-неприлични измерения. С две попадения се отчита А.Х. Фърман (по това време е често срещано неизписването на първите имена), а по едно добавя Дж. Снедън, Роджър Дъфти и Алф Едж, докато Джак Пиърсън е автор на почетния гол за Ардуик.

Триумфът на десетте „дявола“

На Деня на влюбените през 2004 г. съперниците показват всичко друго, но не и любов помежду си в срещата от Петия кръг на надпреварата. Това ясно си проличава в края на първото полувреме, когато се стига до сериозна колизия между играчите на двата тима, довела до изгонването на Гари Невил. Преди това Пол Скоулс е успял да оползотвори центриране на Райън Гигс, поради което оставането с човек повече е шанс за Сити да се върне в мача. Вместо това след паузата Рууд ван Нистелрой удвоява, засичайки центриране отдясно на далечната греда, а Кристияно Роналдо вдига разликата до 3 гола. Михаел Тарнат връща един гол в 78-ата минута, но 2 по-късно удар с глава на Рой Кийн намира Ван Нистелрой и нидерландеца прави 4:1. Крайното 4:2 е оформено от Роби Фаулър от пряк свободен удар.

Яя Туре коронясва Сити

През 2011 г. Сити най-накрая започва да оправдава вложените в клуба средства, печелейки ФА Къп след победа с 1:0 на финала срещу Стоук Сити. Авторът на победния гол на „Уембли“ Яя Туре се е превърнал в култов герой още преди това, вкарвайки единственото попадение в полуфинала срещу градския съперник Юнайтед. В този мач титуляр за „червените дяволи“ вместо наказания Уейн Рууни започва Димитър Бербатов, но българинът пропуска открилите се пред него възможности. И тук нервите взимат връх, като в основата на скандалите е колоритния италианец Марио Балотели. Той обаче се разминава само с жълт картон, докато за Юнайтед пътя към съблекалнята 17 минути преди края на мача поема Пол Скоулс след нарушение срещу Пабло Сабалета. Всички коефициенти за финала в ФА Къп може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов