Битката за футболната столица на Кипър

За първи път в своята история кипърското футболно първенство се намира в период на отчетлива доминация на отборите от Лимасол. През 2022 г. Аполон, в чиито редици бе национала Илиан Илиев – младши спечели титлата на Острова на Афродита, а през миналата година трофея отиде в Арис. Макар през този сезон да изглежда, че битката за върха ще е между АПОЕЛ и Анортозис, дербито на пристанищния град бе централното събитие през изминалата седмица и то с пълно основание.

45 млн. евро на средата на нищото

От 25 ноември 2022 г. отборите от град Лимасол се сдобиха с най-модерния стадион в цял Кипър. Той се изгради само за 3 години и струваше на хазната 45,3 млн. евро. В резултат на спонсорски договор до 2028 г. той ще носи името на известната верига супермаркети „Алфамега“. В архитектурно отношение съоръжението е издържано във всички модерни традиции – фасадата е със светещи панели, които се оцветяват в синьо, зелено или жълто, в зависимост от това кой измежду Аполон, Арис или АЕЛ е домакин. Всеки от тимовете има собствен феншоп, а капацитетът от 11 седящи места плюс 44 във ВИП зоната показват, че местните не се изхвърлят в очакванията си за потенциалния интерес. Всичко изглежда хубаво до момента, в който научите, че съоръжението е разположено в Колоси – градче, намиращо се на 12 км. от центъра на Лимасол. Единствената автобусна линия в тази посока със сигурност не отговаря на интереса към мачовете, поради което възможните опции за придвижване остават лични автомобили или такси. Това от своя страна води до сериозни задръствания, така че човек трябва да си отдели 2 часа преди и 2 часа след двубоя, освен ако не иска да посрещне първия съдийски сигнал на пътя – сериозен дискомфорт.

Арис на поход за фенове

Откакто Арис бе закупен от беларуския бизнесмен Владимир Фьодоров, клубът си е поставил една проста цел – да измести Аполон и АЕЛ като популярност. За целта по пътищата към Лимасол е пълно с рекламни материали на „зелените“, а клубът масово изкупува инфраструктурата на местните школи. Такъв е случая с академията на Ипсонас, който след закупуването си от руснака Евгений Савин получи името Красава. На картата тя се намира на територията на Великобритания (в части от Кипър са разположени британски военни бази) и когато гледате някой мач там часовникът на телефона ви автоматично ще се върне с 2 часа назад. На по-малко от километър от нея се намира градския стадион в Колоси, където пък е централната база на академията на Аполон. Поне засега битката изглежда неравностойна, тъй като при домакинската победа над Рейнджърс с 2:1 в Лига Европа на трибуните преобладаваха фенове на шотландците, но добрите резултати могат да променят това.

Българската следа

Осъзнавайки взривоопасния характер на предстоящото дерби, Кипърската футболна федерация повери дербито на Лимасол на българина Георги Кабаков. Той бе поставен в странна ситуация, тъй като помощниците му бяха местни арбитри, а ВАР съдията – италианец. Още от самото начало стана ясно, че домакините от Аполон ще разчитат основно на креативността на бившия френски национал Матийо Валбуена, чийто единствен минус е, че е на 39. От своя страна Арис започна с бившия руски национал Александър Кокорин, но не той, а нидерландеца Джейдън Монтнор попадна в прегръдките на съотборниците си в 17-ата минута. До почивката мачът бе сравнително коректен, но след паузата двата тима излязоха с подострени бутони и това доведе до масови сблъсъци и показването на общо 9 жълти картона. Георги Кабаков първо отмени гол на Аполон, след това изгони Кажу от Арис, но в нито един момент не остави играчите и феновете да му се качат на главата. В крайна сметка „зелените“ триумфираха с минимална победа, а скромната им агитка тържествуваше на фона на красноречивия транспарант „300 със сърца на хиляди“.

Всички коефициенти за Кипър може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов