Битката за Америка

3 кръга преди края, квалификациите за Мондиал 2022 в зона КОНКАКАФ предлагат достатъчно сериозна драма. Предвид факта, че Канада, САЩ и Мексико по план трябва да са домакини на Мондиала след 4 години, шампионатът в Катар се явява отлична проверка за техните моментни възможности. Ето и акцентите от срещите, които предстои да се изиграят в ранните часове на утрешния ден.

Завръщането на Канада

Макар и да говорим за страната, заемаща второ място по площ в света, Канада се асоциира основно с хокея и футбола винаги е бил периферен спорт. За цялата си история националният отбор на „кленовите листа“ има само едно участие на световни финали – в Мексико през 1986 г. Тогава тимът на Тони Уейтърс завършва на последно място в група със СССР, Франция и Унгария, без спечелена точка и отбелязан гол. Сега селекцията на Джон Хърдман заема първа позиция в зоната с 4 точки преднина и една победа от оставащите 3 мача (гостувания на Коста Рика и Панама и домакинство на Ямайка) ще ги прати на Мондиала. Любопитното е, че специалистът първо направи име в женския футбол, където спечели 2 бронзови медала от олимпийски игри преди да бъде назначен начело на мъжете. В този квалификационен цикъл безспорните звезди са Джонатан Дейвид от Лил и Кайл Ларин от Бешикташ, които имат отбелязани по 5 гола. Не трябва да се пропуска и Алфонсо Дейвис от Байерн, който обаче вече няколко месеца е извън терена заради миокардит в резултат на усложнения от коронавирус. Титулярен вратар пък е стражът на Цървена звезда Милан Борян, познат на българските фенове от престоя си в Лудогорец. Показателно за прелома в играта на Канада е победата с 2:0 над САЩ през януари, първа над този съперник в световни квалификации от далечната 1980 г., така че евентуално класиране напълно ще отговаря на показания прогрес.

Голямото дерби

На стадион „Ацтека“ Мексико и САЩ ще се изправят в директна битка за това кой измежду тях със сигурност ще стяга куфарите за Катар. След като пропуснаха първенството в Русия, играчите на Грег Берхалтър са твърдо решени да не допускат отново същата грешка. Сега те ще разчитат на звездата на Челси Кристиан Пулишич, както и нападателя на Аугсбург Рикардо Пепи, трансфериран в Бундеслигата за рекордните за американец 20 млн. долара тази зима. „Янките“ са спечелили последните си 3 мача срещу Мексико, включително и финала за Голд Къп през миналата година. Всички те обаче се играха на тяхна територия, а единственото поражение на „ацтеките“ от този съперник на „Ацтека“ е в приятелски мач преди 10 години. Начело на мексиканците е бившия треньор на Барселона Херардо Мартино, под чието ръководство те се представят колебливо и само успех срещу големия съперник може да им върне вярата в собствените сили. В исторически план балансът е на страната на „ацтеките“ (38 победи, 14 равни и 23 загуби), но в подобни сблъсъци трудно може да бъде посочен фаворит.

Няма нищо по-хубаво от лошото време

Квалификациите в зона КОНМЕБОЛ станаха жертва на суровия климат в района, който обърка доста планове. На 16 ноември 2021 г. Канада надви Мексико с 2:1 в Едмънтън при температура -9 градуса, предшествана от снежна буря в предишните дни. Климатичните условия несъмнено помогнаха на домакините, а за гостите това бе най-ниската температура, на която са играли в историята си. Медиите дори нарекоха шеговито стадиона, на който се игра срещата „Айстека“. Това обаче изглежда топло на фона на -16 градуса, при които се проведе победата на САЩ с 3:0 над Хондурас през февруари в Минесота. „Янките“ бяха максимално улеснени, тъй като като двама противникови играчи бяха сменени на почивката заради хипотермия. Сега такива температурни амплитуди не се очакват и отборите ще могат да играят при максимално добри условия. Всичко коефициенти за зона КОНМЕБОЛ може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов