Битката на титаните – Реал Мадрид срещу Ливърпул

Ливърпул и Реал Мадрид ще сложат край на вълнуващия сезон в евротурнирите с финала в Шампионската лига, който ще се играе в събота от 22:00 ч. на „Стад дьо Франс“ в Париж. Най-успешните клубове в Англия и Испания вече два пъти са си оспорвали трофея, а историята познава и други срещу между тях в най-комерсиалната надпревара на Стария континент.

Кенеди слага край на голямата скука

Първият спор между двата отбора за трофея се състои на 27 май 1981 г., като по ирония на съдбата той пак е в Париж, макар и на „Парк де Пренс“. Ливърпул, които по пътя към финала отстраняват българския ЦСКА, имат проблемен сезон, свързан със здравословните проблеми на редица играчи като Кени Далглиш, Алън Кенеди и капитана Фил Томпсън. В крайна сметка всички за възстановени навреме, а единствения липсващ е суперрезервата Дейвид Феърклъф. В лагера на Реал Мадрид самочувствието е отчетливо и в навечерието на финала те сключват договор с „Адидас“, който им дава възможност да излязат с бели фланелки, на които фигурира клубната емблема и три сини линии на ръкавите – нещо, което не се е случвало преди това. Първият си мач от ноември изиграва английската звезда на Белия балет Лори Кънингам, но човекът във фокус е Хосе Антонио Камачо. Бранителят прави серия от груби нарушения срещу противниковите играчи, а за капак пропуска най-чистото положение за тима си сам срещу Рей Клемънс. И когато монотонния мач отива към своя край, в 82-ата минута Алън Кенеди получава топката от тъч от Рей Кенеди и изненадващо решава да тръгне в атака. Той преминава покрай опиталия неуспешно да изчисти топката Рафаел Гарсия Кортес и успява да провре топката в близкия ъгъл на Агустин за крайното 0:1.

Рецитал в червено

През сезон 2008-09 двата тима се срещат отново, този път в осминафиналите в Шампионската лига и всички очакват истинско дерби. Вместо това мърсисайдци печелят с 5:0, като още успеха им с 1:0 на „Сантяго Бернабеу“, дошъл след попадение на Йоси Бенаюн, предвещава какво ще се случи на „Анфийлд“. Без да оправдаваме Белия балет трябва да отбележим, че за първите две попадения в реванша сериозна заслуга има белгийския съдия Франк Де Блеекере. При попадението на Фернандо Торес в 16-ата минута той не отчита чисто нарушение на испанеца срещу Пепе, а реализираната от Стивън Джерард дузпа в 28-ата минута е отсъдена за ръка на Габриел Хайнце при положение, че той докосва топката с рамо. До края капитанът на Ливърпул и италианския бранител Андреа Досена оформят крайното 4:0.

Грешникът Кариус

Спомените от победата на Реал Мадрид с 3:1 във финала на турнира през 2018 г. на стадион „Олимпийски“ в Киев са прекалено пресни, за да преразказваме срещата. Все пак няма как да не отбележим, че след половин час игра червените останаха в намален състав след кеч прийом от страна на Серхио Рамос срещу рамото на Мохамед Салах. Този епизод дава предимство на Реал и след като втората част започва с греда на Иско, Белия балет излиза напред в резултата в 51-ата минута с попадение на Карим Бензема. Или по-точно казано, след кошмарна грешка на вратаря Лорис Кариус. Изравнителният гол на Садио Мане бива неутрализиран след акробатична задна ножица от резервата Гарет Бейл в 63-ата минута, а отново уелсецът оформя крайното 3:1 с удар от Халите, минал през ръцете на клетия немски страж на мърсисайдци.

Година по-късно Ливърпул печели финала срещу Тотнъм с 2:0, а един от героите в срещата – Дивок Ориги, няма да играе в събота поради контузия. В лагера на Реал Мадрид основната въпросителна е кой измежду Давид Алаба и Начо ще стартира на „Стад дьо Франс“. Вицешампионът на Англия е фаворит с коефициент 2,05, шансовете на Кралския клуб се оценяват на 3,50, а възможността двубоя да не завърши в редовното време се оценява на 3,75. Всички коефициенти за финала в Шампионската лига може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов