Баска чест и гордост

 

В събота от 22:00 ч. Реал Сосиедад посреща Атлетик Билбао в дербито на Страната на баските. Домакините понастоящем се намират в зона „Шампионска лига“, но са отдалечени само на 6 точки от своя съперник, така че битката за всяка педя земя е гарантирана. Историята е показала, че това съперничество е не по-малко интензивно от Ел Класико или Ел Гран дерби (сблъсъка между Бетис и Севиля).

Корените

ATHLETIC CLUB DE BILBAO-REAL SOCIEDAD PARTIDO

И двата клуба са основани от британски работници и баски студенти, учили във Великобритания, но с течение на времето Атлетик се утвърждава като клуб, който държи играчите му да имат местен произход. За първо дерби се приема сблъсъка от турнира за Купата на краля на 4 април 1909 г. Клуб Сиклиста, както е тогавашното име на Реал Сосиедад, печели с 4:2, като автор на първото попадение е Луис Саура от Атлетик. Той се разписва от дузпа и е единственият неангличанин сред голмайсторите. 2 години по-късно Реал Сосиедад се оттегля от надпреварата, тъй като твърди, че техните противници ползват нерегламентирани чуждестранни играчи. Двата клуба затоплят отношенията си през октомври 1913 г., когато Атлетик е поканен да открие новия стадион на съперника „Аточа“ и двата тима завършват при равенство 3:3. През следващите години те ще бъдат обединени от това, че стават жертва на политическата конюнктура – по време на Втората испанска република Сосиедад се преименува на Доностия, за да бъде заличено кралското му титулуване, докато при режима на генерал Франсиско Франко Атлетик се казва Атлетико, тъй като досегашното му име е с чуждестранен произход.

Триумф на идентичността

Не се минава дълго време след смъртта на Франко на 20 ноември 1975 г. и двата тима решават да покажат, че са горди със своята идентичност. На 5 декември 1976 г. капитанът на Сосиедад Инаксио Кортабария и неговия колега от Атлетик – вратаря Хосе Анхел Ирибар, излизат на терена на „Аточа“ държейки Икуринята – знамето на Страната на баските. Този жест очевидно оказва по-голямо влияние върху „синьо-белите“ и те печелят двубоя с 5:0, след като Гастелу и Хесус Сатрустеги се разписват по два пъти, а Хесус Самора добавя едно попадение. Този резултат е частичен реванш за най-големите загуби в дербито, които Сосиедад инкасира до началото на 50-те години – 0:7, 1:7 и 1:6. През 80-те години двата отбора успяват да разбият монопола на Барселона и Реал и да спечелят титлата в Ла Лига, а десетилетие по-късно съперничеството им е толкова равностойно, че се стига до серия от 10 равенства в 13 последователни мача.

Когато пандемията удари

През 2020 г. цялата Страна на баските тръпне от вълнение, тъй като големите съперници достигат до финала за Купата на краля. Малко след като те стигат до този сблъсък обаче избухна пандемията от коронавирус и футболния свят буквално спря. Клубовете взеха единодушно решение срещата да се отложи до момент, в който на трибуните ще могат да присъстват зрителите. Поредицата от отваряния и затваряния обаче направиха така, че през април 2021 г. Купата на краля трябваше да влезе в ритъма на социалистическото стопанство и да изпълни 2 години за 1 седмица, изигравайки финалите от двете поредни издания. На „Ла Картуха“ в Севиля така и нямаше фенове, което направи триумфа на Реал Сосиедад с попадение от дузпа на Микел Оярсабал много минорен. Седмица по-късно Атлетик изгуби и от Барселона с 0:4, с което реализира на практика известната максима „От два стола на земята“.   

Автор: Теодор Борисов