Българските шампиони в чужбина

За пръв път от няколко сезона оправданието, че българските футболисти не играят в достатъчно класни отбори, за да очакваме нещо повече от тях, изглежда напълно неуместно. В Кипър Георги Костадинов и неговия АПОЕЛ водят битка за върха с действащия шампион Арис Лимасол, Алекс Петков и Симеон Петров са част от Шльонск Вроцлав, който заедно с Ягелония Бялисток е основен претендент за отличието в Полша, а Кирил Десподов и ПАОК засега са едни гърди пред Панатинайкос в Гърция. Ако добавим и Линкълн Ред Импс на Кун Теменужков и Уелингтън Финикс на Божидар Краев, в края на сезона България може да има петима различни шампиони, което ще е повече от респектиращо постижение. Това ни кара да хвърлим един поглед към досегашните ни призьори, който определено ще ни накара да се гордеем.

Първите

Първият българин, триумфирал с шампионската титла на друга държава, е нападателя Лозан Коцев. През сезон 1935-36 той записва 4 гола в 6 мача за Лозанспорт, спечелил швейцарското първенство с преднина от 3 точки пред Йънг Фелоуз. Веднага след Втората световна война вратарят Димитър Антонов, носещ колоритния прякор Гробаря, е в шампионския състав на Рубе през 1947 г., но така и не записва минута в официален мач за французите, тъй като твърд титуляр е национала Жулиен Даруи. Първият сериозен пробив е направен от нападателя Божин Ласков, който печели 3 последователни титли на Чехословакия със Слован Братислава (1949-51) и е определян от списание „Франс футбол“ за един от най-добрите нападатели в Европа.

Рекордьорите

Към днешна дата най-успешните ни играчи в чуждестранните първенства са Христо Стоичков, Стилиян Петров и Иван Иванов. Камата дори може да претендира за пета титла, тъй като през сезон 1997-98 записва 4 мача за Барселона през есента, но завършва кампанията в ЦСКА. Той печели отличията си с каталунците, рекордьорът по мачове за националния отбор Петров триумфира със Селтик, докато Ру́сия поделя отличията си между Партизан и Базел. Шампиони на две държави са още Петър Златинов (Азербайджан и Беларус) и Георги Цингов (Гърция и Кипър). Най-богат е родния урожай в кипърския Омония, където през годините шестима наши играчи са стигали до шампионската титла. Засега най-успешна за родния футбол е 2014-а с цели шестима първенци – Атанас Курдов в Казахстан, Божидар Стойчев и Петър Петров в днешна Северна Македония, Исмаил Иса в Молдова, Георги Миланов в Русия и Иван Иванов в Базел. През миналия сезон с шампионско отличие се окичи единствено Мартин Минчев като част от Спарта Прага.

Футболна география

Общо 24 европейски държави до този момент са били покорявани от родни футболисти. Родни играчи са ставали шампиони във всяка една от съседните ни държави, като последно бе покорена Румъния през 2022 г., когато Кристиан Димитров изигра почетния 1 мач за ЧФР Клуж по време на престоя си под наем през пролетта от Хайдук Сплит. От топ 5 на първенствата не сме триумфирали единствено в Италия, като особено забележителна е титлата на Англия на Димитър Бербатов от 2011 г., когато той става и голмайстор на първенството заедно с Карлос Тевес. Извън Стария континент за отбелязване е представянето на Мартин Тошев в ливанския Ал Ахед през сезон 2018-19, когато освен шампионска титла той печели и националната купа.

Автор: Теодор Борисов