Българската шахматна принцеса

През тази година България бе обхваната от истинска шахматна треска, след като цялата страна следеше с голям интерес представянето на Нургюл Салимова на Световната купа в Баку. Нейното второ място бе последвано от същата позиция на Европейското клубно първенство в Драч, а сега почитателите на най-мъдрата игра станаха съпричастни с успехите на още една българка – Белослава Кръстева. Тя спечели бронзов медал от световното първенство за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити и нейния пример също може да послужи като вдъхновение за всички, занимаващи се с шах.

Начало като по ноти

Родената през 2004 г. в София Белослава е дъщеря на преподавателката по солфеж в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ Петя Кръстева. Тя завършва две магистратури – „Композиция“ и „Музикотерапия“ и логично това изкуство е на почит в дома на семейство Кръстеви. Традицията ще намери продължение в по-малката сестра Богомила, която е талантлива цигуларка и има 26 награди от международни конкурси. Белослава обаче се запалва по шаха и заслугата за това е на нейния баща Людмил. Още на 2 години тя започва да реди сложни пъзели, а на 4 се запознава с шахматните фигури. Впоследствие по собствена инициатива ще се запише в шахматно училище, където една тренировка продължава 5 астрономически часа. За нейния прогрес баща ѝ разбира от факта, че когато Белослава става на 10 започва да го побеждава редовно.

На крачка от световната корона

Освен над дъската, талантливата шахматистка заляга и над уроците в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, като за разлика от много хора успява да съчетава двете дейности изключително успешно. През 2017 г. тя печели бронзов медал на европейското първенство до 14 г. – постижение, което повтаря на следващата година. Успехите  ѝ надскачат нейната възрастова група – през 2019 г. е трета в България, а година по-късно става републиканска шампионка. През 2022 г. Кръстева участва за пръв път на шахматна олимпиада (в Ченай, Индия), а година по-късно официално става гросмайстор за жени. Нейното участие на световното първенство с Мексико Сити съвпада с друг важен житейски момент – започване на нейното висше образование в САЩ. Отличният ѝ успех донася покани от университетите в Далас, Сейнт Луис и Мисури, като в крайна сметка тя избира последния. Записва се специалност „Бизнес и финанси“ и получава пълна стипендия, като именно нейния университет покрива всички разходи около шампионата в Мексико Сити. До самия край Белослава Кръстева е начело, но в последния 11-ти кръг отстъпва на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така в крайното класиране Кръстева, Гекамбуру и американката Кариса Ип завършват с равен актив – по 8,5 точки, но спрямо директните сблъсъци помежду им българката остава с бронзов медал. Тя пропусkа да стане седмия български представител със световна титла при подрастващите (предишните са Кирил Георгиев през 1983 г., Катрин Аладжова през 1986 и 1989 г., Антоанета Стефанова, Веселин Топалов и Васил Спасов през 1989 г. и Нургюл Салимова през 2015 г.), но въпреки това отзивите за нейното представяне са повече от положителни. С успехите на Белослава Кръстева и Нургюл Салимова шахматът се превръща във все по-атрактивен спорт за масовата аудитория и потенциалните спонсори и въпреки неразбориите около наличието на няколко регистрирани федерации е много вероятно това да вдъхнови много хора да се захванат с най-древната игра.

Автор: Теодор Борисов