Андерсенова футболна приказка

Ако решите да посетите столицата на Дания Копенхаген няма как да не се сблъскате с наследството на големия местен детски писател Ханс Кристиан Андерсен – от кръстения на него булевард в центъра, през тематичния тур Hans Christian Andersen Experience, та до неизбежната статуя на Малката русалка при Лангелиние. През този сезон местната Суперлига изглежда като извадена от някоя от прочутите приказки на именития автор – преди началото на междинния кръг 4 отбора бяха събрани в 3 точки в битката за шампионската титла, а за затягане на възела до голяма степен допринесе столичното дерби между Брьондби и ФК Копенхаген.

Жега в Брьондби

Брьондби (или Брьонбю, както трябва да се произнасят на датски) е известен като първият професионален отбор в Дания, както и като първи представител на страната в групите на Шампионската лига. Момчетата от Вестегнен (Западните покрайнини), както трябва да се преведе техния прякор, в последните години се намират в сянката на големия съперник ФК Копенхаген, макар че от началото на 2024 г. записаха две поредни победи в дербито. 26 267 зрители изпълниха клубното съоръжение в слънчевия неделен следобед, който трудно кореспондираше с представите ни за времето на Скандинавския полуостров. Южната трибуна, където бяха разположени най-запалените фенове на домакините, предложи забележителна хореография при излизането на двата тима на терена, докато намиращите се в гостуващия сектор привърженици разчитаха основно на своите знамена и факли, за да поддържат тонуса на своите любимци. Двата тима се захапаха още от първия съдийски сигнал и в 31-ата минута Брьондби вече водеше с попадение а Николай Валис. Това статукво се запази само 8 минути, тъй като Кевин Дикс съумя да изравни. Жегата се пренесе на терена когато играчите и представителите на двата щаба се вкопчиха в ръкопашна битка и създадоха много проблеми за съдията Якоб Келет в самия край на първата част.

Големият обрат

Макар да стартира плейофите за титлата със само точка в първите си 3 мача, водения от Якоб Нееструп ФК Копенхаген показа силна психическа устойчивост и преди този двубой бе в серия от 3 поредни победи. Това си пролича особено силно през второто полувреме, когато тимът постигна пълен обрат с попадението на Мохамед Елюнуси в 54-ата минута и така изпрати съперника си в черна дупка. Луксът да може да пуснеш от пейката играчи като Джордан Ларсон (син на легендата Хенрик Ларсон), Расмус Фалк и Виктор Клаесон се оказа решителен, особено когато се стигна до продълженията. За разлика от практиката по всички стадиона по света с достигането на 90-ата минута таймера на светлинното табло да се спира, в Брьондби очевидно искаха да разберат дали рефера ще спази установеното от него допълнително време и не го направиха. Това даде възможност на зрителите да видят как Кевин Дикс оформя крайното 1:3 от дузпа точно когато цифрите показваха 101:37. След последния съдийски сигнал радостта на ФК Копенхаген бе обяснима, тъй като тимът излезе начело с 58 точки, колкото имаше и победителя в редовния сезон Мидтиланд. Брьондби пък остана с 56, а компания му правеше Нордселанд, осъществил обрат срещу Силкеборг с 4:1. Ситуацията се промени коренно, след като в междинния кръг Брьондби надви Нордселанд с 1:0, а ФК Копенхаген загуби с 1:2 у дома срещу Мидтиланд. По всичко изглежда, че битката за титлата в Дания ще бъде повече от интересна.

Всички коефициенти за датската Суперлига може да откриете тук.

Автор: Теодор Борисов