Албанските приключения на Аякс

Историята на европейските клубни турнири е изпълнена с множество куриозни моменти, които неизменно съпътстват сблъсъците между отбори от Изтока и Запада по време на Студената война. Един от най-интересните без съмнение са фризьорските неволи, с които големия тим на Аякс се сблъсква при гостуването си в Албания през 1970 г.

По време на управлението на Енвер Ходжа Албания води политика на изолационизъм, а най-близките контакти на страната, известна със своите бункери, са с Китай. Това няма как да не се отрази върху нейния футбол, където се случват скандални от днешна гледна точка събития. През 1966 г. шампион става 17 Нъндори (в превод – 17 Ноември), който побеждава в последния кръг от сезона Партизани Тирана. Отборът е основан през 1920 г. под името СК Тирана, а неговия съперник е продукт на комунистическия режим, откъдето произтича антагонизма между феновете на двата отбора. През следващия сезон властите взимат мерки и две от звездите на 17 Нъндори – Али Мема и Гезим Касми, са изпратени в казармата.

Въпреки това столичани водят в класирането и 3 кръга преди края стават шампиони, побеждавайки отново Партизани с 2:1 в директния двубой. След края на мача играчите на двата отбора Осман Мема и Агим Диздари се сбиват, но на фона на други ексцесии през годините това е невинна закачка. Ръководните органи обаче използват случая и изваждат двата тима от шампионата, давайки титлата на втория Динамо Тирана. Този епизод показва, че властите в Албания са безкомпромисни, когато трябва да налагат някакви мерки.

През 1970 г. жребия за КЕШ противопоставя 17 Нъндори на шампиона на Нидерландия Аякс, който в следващите 3 години ще бъде безспорния крал на Европа. Тимът на Ринус Микелс тъкмо се е подсилил с бранителя на Мюнхен 1860 Хорст Бланкенбург и младия талант Йохан Неескенс, дошъл от Хеемстеде. Първият мач на 16 септември трябва да се изиграе на стадион „Кемал Стафа“, но нидерландската делегация е поставена на истинско изпитание от домакините. Знаейки за характерния за епохата външен вид на съперника си, албанците заявяват, че ако косите на гостите са по-дълги от 4 см. и носят бради, те няма да бъдат допуснати в страната. Същото се отнася и за жените в делегацията, пристигнали с минижупи или с подгъв на полите на по-малко от 5 см. над коляното. Всъщност практиката показва, че на летището в Албания винаги е имало дежурен бръснар, който да се погрижи за малцината пристигащи чужденци, които не са били наясно с тази разпоредба.

Ситуацията предизвиква обяснимия гняв на президента на Аякс Яп ван Прааг, който дори иска албанците да бъдат извадени от турнира. Следва дипломатическа совалка между УЕФА и Албанската футболна федерация, като в крайна сметка е решено нидерландците да бъдат допуснати, но да нямат право да се разхождат по улиците на Тирана и да контактуват с местните. Така контузения, но пътувал с отбора Йохан Кройф и неговите съотборници не успяват да разпрострат „упадъчното буржоазно влияние“ в страната на орлите. Лошият терен и надъханата игра на 17 Нъндори дори ги лишава от крайната победа, тъй като срещата завършва 2:2. На реванша в Амстердам обаче нещата си идват на местата и Аякс печели след попадения на Пит Кайзер и Сяк Сварт.

През годините проблемите за гостуващите в Албания отбори продължават, като през 1979 г. под ударите на забраната попада капитанът на Селтик Дани Макгрейн, известен със своята брада. Затова колко негостоприемни са месните тимове показва факта, че през 1986 г. Барселона елиминира Фламуртари Вльора в Купата на УЕФА единствено заради правилото за голове на чужд терен (1:1 в Албания, 0:0 на „Ноу Камп“).

Автор: Теодор Борисов