Африканските сблъсъци на националите ни

В годината на своя вековен юбилей българският национален отбор получи възможност да участва в дебютното издание на Сериите на ФИФА. Играчите на Илиан Илиев ще се изправят срещу Танзания и Азербайджан в Баку, а надпреварата е идеална възможност да разширим футболната си география. Традицията показва, че често подценяването на съперници от Африка е струвало скъпо, поради което трябва да оставим снизходителните коментари и да подходим сериозно към предстоящите двубои.

Екзотика и рекорди

За първи път България се изправя срещу съперник от Черния континент на 7 януари 1955 г. на стадион „Аз Замалек“ в Кайро. Българската делегация избира самоубийствен начин на придвижване – пътуване с влак, което в комбинация с горещините се оказва решително за успеха на Египет с 1:0. Наследниците на фараоните се представят добре и в ответния мач на „Васил Левски“ през май и дори повеждат. Впоследствие тима на Стоян Орманджиев и Георги Пачеджиев обръща до 2:1, но за това допринася и обстоятелството, че поради Рамазана гостите не са яли и пили нищо през целия ден. И до ден днешен балансът ни срещу този съперник е отрицателен – 3 победи, 2 равни и 5 загуби. На 6 януари 1963 г. българите са противник в първия мач на националния отбор на Алжир след признаването на независимостта на страната. Георги Аспарухов открива резултата, но „пустинните лисици“ обръщат до 2:1, а срещата е подготовка за решителния мач от квалификациите за Евро’64 с Португалия. От този период идва и най-голямата победа в историята на държавния тим, макар и в неговия олимпийски вариант – 10:0 над Гана. Тя е част от подготовката за футболния турнир на олимпийските игри в Мексико’86, а с четири гола в двубоя се отчита резервата Георги Василев – Гочо от Локомотив Пловдив.

Страдания на световни финали

За наше голямо съжаление и трите ни сблъсъка срещу африкански отбор на световни първенства не приключват успешно за нас. В Мексико’70 сблъсъкът с Мароко се явява последен в групата и в него обяснимо тима на Благойе Видинич се справя по-добре в жегата. Въпреки че повеждаме с попадение на Добромир Жечев, Атласките лъвове стигат до точката благодарение на гола на Маухуб Газуани. Няма футболен фен, който да не знае за фиаското на старта на незабравимото американско лято и загубата с 0:3 от Нигерия. Въпреки отменения гол на Христо Стоичков от фаул е видно, че националите отстъпват на Суперорлите и попаденията на Рашиди Йекини, Даниел Амокачи и Емануел Амунике показват реалното съотношение на силите. След двубоя срещу Димитър Пенев и тима му се развихря медийна кампания, която бива анулирана от последвалите впечатляващи резултати. На Мондиал’98 във Франция двата отбора отново се изправят един срещу друг, но този път губим след попадение на Виктор Икпеба. Макар че контролират събитията на терена през второто полувреме на „Парк де пренс“, играчите на Христо Бонев така и не успяват да стигнат до изравняване, а след 1:6 от Испания отпадат от надпреварата. Последното ни участие в голям форум – Евро 2004, е свързано с победа с 3:0 срещу Камерун. Димитър Бербатов на 2 пъти и Здравко Лазаров веднъж преодоляват вратаря Карлос Камени, но тимът на Пламен Марков не успява да демонстрира същата ефективност и на финалите в Португалия.

Всички коефициенти за контролата България-Танзания виж тук.

Автор: Теодор Борисов